Jdi na obsah Jdi na menu
 


Informace o činnosti Svazu protifašistických bojovníků Plzeňsko

3. 3. 2023

Informace o činnosti Svazu protifašistických bojovníků Plzeňsko

Pro informovanost našich čtenářů publikujeme sdělení o činnosti organizace Svazu protifašistických bojovníků Plzeňsko (SPB Plzeňsko). Ukazuje na vývoj v našem protifašistickém hnutí, i na jeho destrukci ze strany Vodičkova spolku – Českého svazu bojovníků za svobodu (ČSBS).

Sdělení pana Ing. Jaroslava Bukovského vychází z konkrétních podmínek činnosti Plzeňské organizace. Reflektuje postupnou degradaci, úpadek a vnitřní destrukci Vodičkova spolku a zejména ukazuje možnosti kvalitativně nového působení protifašistického hnutí.

Zkušenost s místními zastupitelskými orgány mohou být v jiných oblastech státu odlišné; kupř. organizace Českého svazu protifašistických bojovníků, oblast Benešovsko, má s místními zastupitelskými orgány zkušenosti dobré – regionální politici se chovají velmi solidně.

Je skutečností, že Český svaz bojovníků za svobodu (ČSBS) [tedy Vodičkův spolek] je v současnosti zavrhovanou organizací, protože všichni komunální politici jedou na současné vládou podporované vlně zaměřené proti tomuto spolku. Je to nejen kvůli nesouhlasu s hospodařením ÚV ČSBS, nýbrž zejména pro všeobecnou politickou nepřijatelnost předsedy Jaroslava Vodičky; příčinou tak je on a jeho vedení, i dlouhodobá nespokojenost s hospodařením ústředního výboru ČSBS (kdy nakonec prodali i zbytek majetku domu č. 22 v Legerové ulici v Praze a dnes tam existují pouze na dobré slovo majitele domu − a bez státních dotací). Na posledním sjezdu ČSBS v r. 2021 také byly flagrantně porušeny základní demokratické principy ve vnitrosvazových jednáních, když konstruktivní opozici odebrali hlasovací právo.

U nás se averze vůči Vodičkovu spolku projevila tehdy, když s námi, jako s OO ČSBS Plzeň (oblastní organizací) [tedy s organizací Vodičkova spolku] úřad obvodu Plzeň č. 4-Doubravka odmítl jednat. Chtěli jsme požádat, jako připomínku popravených v době Heydrichiády, o umístění pamětní desky na popravišti Lobzy.

Založili jsme tedy Svaz protifašistických bojovníků Plzeňsko (SPBP), který s sebou nenese negativní politickou zátěž Vodičkova spolku. Byli jsme zaregistrováni 7. srpna 2021 u Krajského soudu v Plzni (pod číslem L 9908/RD4/KSPL Fj 33824/2021 KSPL IČ 116 84 399) a skoro po dva roky (2021 a 2022) jsme přijímali členy; dnes jich máme více než čtyři desítky a další se hlásí. Veškeré vztahy s partnerským okolím budeme řešit výlučně prostřednictvím tohoto nově založeného spolku.

O umístění uvedené pamětní desky s úřadem obvodu Plzeň č. 4-Doubravka jsme také následně jednali jako Svaz protifašistických bojovníků Plzeňsko. A od podzimu 2022 je deska, zaplacena z našich prostředků, se jmény popravených na tomto popravišti, instalována.

Je nanejvýš dobře, že jsme založili organizaci Svaz protifašistických bojovníků Plzeňsko (SPBP). Veškeré naše aktivity budeme nyní uskutečňovat jeho prostřednictvím.

Ing. Jaroslav Bukovský, předseda předsednictva, Svaz protifašistických bojovníků − oblast Plzeňsko, z. s.