Jdi na obsah Jdi na menu
 


Euractiv – Orbán, Le Pen, Salvini, Kaczyński spojují své síly s dopadem na budoucnost EU

4. 7. 2021

Euractiv – Orbán, Le Pen, Salvini, Kaczyński spojují své síly s dopadem na budoucnost EU

3. 7. 2021 Janinna

Krajně pravicové strany ze 16 zemí EU se v pátek (2. července) spojily, s deklarovaným cílem „nechat se slyšet“ v rámci debaty o budoucnost Evropy.

Podle tiskových zpráv lídři „pravicových stran“ podepsali současně v několika evropských metropolích dokument požadující hlubokou reformu EU, protože podle jejich slov „místo ochrany Evropy a jejího dědictví se sama stává zdrojem problémů a úzkosti“.

Dokument údajně podepsali Jarosław Kaczyński (PiS, Polsko), Giorgia Meloni (Bratři Itálie), Santiago Abascal (VOX, Španělsko), Viktor Orbán (Fidesz, Maďarsko), Matteo Salvini (Lega, Itálie), Marine le Pen
(RN, Francie) a několik dalších pravicových stran z Bulharska (VMRO), Rakouska (FPÖ), Belgie (Vlaams Belang), Dánska (Dansk Folkeparti), Estonska (EKRE), Finska (Perussuomalaiset), Řecka (Ellinikí Lýsi), Nizozemska (Ja21), Litvy (Lietuvos lenkų rinkimų akcija) a Rumunska (Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat).

„Spolupráce evropských národů by měla být založena na tradici, respektu ke kultuře a historii evropských států, respektu k evropskému židovsko-křesťanskému dědictví a společným hodnotám, které spojují naše národy, a nikoli na jejich zničení,“ zdůrazňují signatáři.

Vedoucí představitelé pravicových stran zdůrazňují, že dokument je reakcí na začátek debaty o budoucnosti Evropy.  Zdůrazňují, „že použití politických struktur a zákonů k vytvoření evropského superstátu a nových sociálních struktur je projevem nebezpečného a invazivního sociálního inženýrství známého z minulosti, které musí vyvolat oprávněný odpor“.

„Nadměrná moralistická aktivita, kterou jsme v institucích EU viděli v posledních letech, vedla k nebezpečnému trendu vnucování ideologického monopolu,“ uvádí se v prohlášení.

Signatáři dokumentu se zjevně zaměřují na orgány EU, jako je Komise nebo Evropský soudní dvůr, které vyvíjejí tlak na Polsko a Maďarsko v otázkách od reformy soudnictví po stigmatizaci LGBT komunity.

„Aby se tento trend zastavil a zvrátil, je nezbytné vytvořit vedle stávajících principů také soubor nedotknutelných pravomocí členských států Evropské unie a odpovídající mechanismus jejich ochrany za účasti vnitrostátních ústavních soudy nebo obdobných orgánů. Všechny pokusy o transformaci evropských institucí na orgány, které mají přednost před vnitrostátními ústavními institucemi, vytvářejí chaos, podkopávají smysl smluv, zpochybňují zásadní úlohu ústavy členských států a výsledné spory o kompetence jsou ve skutečnosti řešeny brutálním vnucením vůle politicky silnějších subjektů vůči slabším,“ uvádí se ve společném textu.

„Tím se ničí základna pro fungování evropského společenství jako společenství svobodných národů,“ uvádí se v prohlášení.

Místo toho signatáři volají po „rodinných hodnotách“ jako řešení potírání negativních demografických trendů. Na září tohoto roku se ve Varšavě plánuje konference signatářů.

Frakce Evropského parlamentu S&D reagovala okamžitě a připomněla, že nacionalismus vedl k druhé světové válce. Vůdce frakce Irathe García Pérez uvedla, že „extrémní pravice má zvrácenou představu o vlastenectví“.

„Vylučují každého, kdo si myslí něco jiného, ​​a to je pro Evropu jasná hrozba. Nacionalismus vedl k druhé světové válce. Evropská unie nejen přinesla mír, ale také nám umožňuje řešit problémy společně: plán obnovy k překonání krize, strategie očkování pro všechny Evropany, svoboda pohybu a hlas ve světě,“ uvedla.

Tato krajně pravicová, populistická a nacionalistická aliance podle ní nebude trvat dlouho.

„Ti, kteří nejsou schopni spolupracovat, nakonec spolu bojují, jak jsme viděli v předchozích podobných experimentech v Evropském parlamentu,“ řekla.

Když byl požádán o komentář k této události, slovinský premiér Janez Janša navrhl, že jeho strana by také mohla opustit středopravou frakci Evropského parlamentu – Evropskou lidovou stranu (EPP) – po Viktoru Orbanovi.

Janša je obdivovatelem Viktora Orbána, který loni v březnu opustil EPP, aby se vyhnul vyhození.

„Vstoupili jsme do Evropské lidové strany, když se tato strana začala rozšiřovat. A toto byl zlatý věk EPP. Stále bojujeme za tento projekt a myslím, že v budoucnu dojde k určitým změnám, které budou směřovat k původní myšlence EPP. Jmenuje se „Lidová strana“, takže musí být silná a ve středu politického spektra. Pokud tomu tak není, existují i ​​jiné možnosti,“ uvedl Janša, jehož země v současnosti předsedá Radě EU.

https://www.euractiv.com/section/elections/news/orban-le-pen-salvini-kaczynski-join-forces-to-impact-on-the-future-of-eu/

„Nechceme revoluce, které zničí existující sociální struktury,“ řekl Kacyński.

K výzvě Jaroslava Kaczyńského se připojuje i Orbánův Fidesz

„Fidesz se připojuje k výzvě Jaroslava Kaczyńského.“ Uvedl to Viktor Orbán, premiér Maďarska a zároveň předseda strany Fidesz ve videu, které bylo zveřejněno na stránce strany.

„Toto prohlášení se týká budoucnosti EU, ochrany národů, rodin a tradičních křesťanských hodnot. Chceme, aby tento společný dokument byl základem naší kulturní a politické práce. Tímto způsobem se chceme účastnit debaty o budoucnosti Evropské unie,“ uvedl Viktor Orbán.

Evropská unie potřebuje hlubokou transformaci

„V prohlášení je zdůrazněno, že proces evropské integrace významně přispěl k vytvoření struktur trvalé spolupráce, k udržení míru a budování porozumění a dobrých vztahů mezi státy. Ale Evropská unie dnes potřebuje hlubokou transformaci.  Namísto ochrany Evropy a jejího dědictví a namísto zajištění svobodného rozvoje národů se stala zdrojem problémů, obav a nejistoty,“ píše portál Magyar Nemzet.

Prohlášení je proti evropskému superstátu

Podle portálu Magyar Nemzet, EU se stále více stává nástrojem extremistických sil. Ty usilují o transformaci Evropy kulturně a nábožensky a v konečném důsledku o budování Evropy bez národů. Cílem je vytvořit evropský superstát, zničit nebo zrušit evropské tradice, změnit základní sociální instituce a morální zásady.

Signatáři se domnívají, že konsensus musí zůstat zachován. Podle nich hrozí, že nedávné pokusy obejít tento postup nebo zrušit institut konsenzu vyloučí některé země z formování rozhodnutí a z EU se stane zvláštní oligarchie.

Zveřejněním společného prohlášení v parlamentu EU doslova explodovala bomba

„16 politických stran má v Evropském parlamentu v době psaní tohoto článku celkově 117 poslanců,“  píše portál Magyar Nemzet. Počet poslanců, kteří v parlamentu EU působí mohou reorganizovat politické skupiny. Matematicky by 117 poslanců mohlo vytvořit třetí největší frakci v EP.

A proto není se čemu divit, když Magyar Nemzet uvádí, že zveřejnění dokumentu v EP zarezonovalo podobně, jako když exploduje bomba.

https://bit.ly/3hqXBMA
https://bit.ly/3xg6wHb