Jdi na obsah Jdi na menu
 


David k situaci na bělorusko-polské hranici. Hrozí vážný konflikt. Použití síly v regionu je reálné

10. 11. 2021

David k situaci na bělorusko-polské hranici.  Hrozí vážný konflikt. Použití síly v regionu je reálné

17:47 10.11.2021

 

Na bělorusko-polské hranici to vře. Migranti z Iráku se snaží dostat do EU přes území Běloruska. Náměstek šéfa polské diplomacie Polska Piotr Wawrzyk varuje, že „může dojít ke zbytečným ztrátám na životech“. Běloruský prezident Alexandr Lukašenko zase označil postup Polska za vydírání. Sputnik o krizi hovořil s europoslancem za SPD Ivanem Davidem.

 

Přechod Kuźnica – Bruzgi hlídá 12 tisíc polských vojáků. Mluví se o několika tisících migrantů. Jak moc vážně-nevážně to EU s migranty myslí? Poláci v tomto nedrží basu s EU… Mezi migranty jsou i ženy a děti.

 

Ivan David: Vycházím z dostupných zdrojů, mohu nabídnout srovnání – pokud chodí migranti přes Turecko, EU nehne ani brvou. Příkladem slouží situace, která eskalovala na řecko-turecké hranici (na řece Evros). Řekům se podařilo tuto hranici před náporem migrantů ubránit. Možná si čtenáři vybaví tehdejší stupňované vydírání, kterého se EU dostalo od tureckého lídra Erdogana. Poznamenávám, že turecký prezident je známý tím, že své oponenty neváhá vrhat do vězení, aby místo řádně zvolených politiků dosazoval sobě nakloněné osoby. Před tímto EU ochotně přivírá oči, a vlastně také i USA. Turecku se dlouhodobě platí za to, aby mírnilo počet migrantů na cestě do EU.

 

Když jdou migranti naopak přes Bělorusko, EU se neomezí „znepokojením“, ale sahá k tvrdší rétorice, dokonce k sankcím. Souvisí to pochopitelně s tím, že Bělorusko je obecně podporováno Ruskem, a také intenzívní svazové spojenectví těchto zemí. Bělorusko je pro RF nárazníkovou zemí, je zde i společná síť včasné radarové výstrahy. Samozřejmě existuje vypjatý běloruský nacionalismus, který by chtěl popřít svazek s Ruskem… Proto EU podporuje běloruskou opozici, pro její pěkné oči to nedělá… Svazek Bělorusko-Rusko není dle EU žádoucí.

 

EU přece chtěla zřídit „bezpečné průchody pro imigranty“, aby se těmto nebránilo v průchodu…

 

EU opravdu používá dvojí metr, a to tak, jak se hodí. Všechno to znevěrohodňuje principiálnost evropské politiky.

Jinými slovy hrozí vážný konflikt. Je otázkou, zda by paradoxně „nepomohl“ sjednotit lidi v Polsku a Bělorusku, protože by tím utichly vnitřní politické rozpory. Použití síly v regionu je tedy reálné.

Uznávám však, že chování Běloruska, tedy dovoz migrantů, je nekorektní postup. Ale stejně tak nekorektní je chování EU, které by rádo normovalo dění v Bělorusku. Co předvádí Polsko, to je také daleko jakékoli korektnosti. Lukašenko jistě není demokrat, ale čím je horší Erdogana, kterého EU sankcemi nestíhá? Erdogan s opozicí zachází nesrovnatelně hůře (režim po známém puči pozatýkal 50 000 lidí…)

Bělorusové provokují, což není správné. Především tím ale reagují na tendenci EU zasahovat do vnitřních záležitostí Běloruska. Staví-li Poláci na hranici ostnatý drát proti migrantům, pak je skutečně otázkou, jak je to s jednotnou unijní politikou… Poláci říkají, že hranice země není čára na mapě, ale že je to posvátná hranice; ať už se ta polská hranice v historii jakkoli měnila… Osobně tak trochu nechápu uprchlíky, že do riskantního podniku berou právě ty ženy a děti…

 

https://www.detsketaburety.cz/detsky-taburet-hrosik/?variantId=61&gclid=EAIaIQobChMIofqz96-O9AIV2oaDBx34wA1SEAEYASABEgIDaPD_BwE