Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cvičení NATO Defender Europe 21 - americká militarizace Balkánu. Hrozba Srbsku a Rusku?

3. 4. 2021

Cvičení NATO Defender Europe 21 - americká militarizace Balkánu. Hrozba Srbsku a Rusku?

globe-32299_960_720

Příspěvky od messin 3.4.2021

Dr. Rudolf Hänsel, Global Research

 

V den připomenutí agresivní války USA-NATO v roce 1999 dochází poblíž ruských hranic a okolo Srbska k velkým vojenským manévrům.

 

Právě si připomínáme 22 let od nelegální agresivní války USA a NATO proti Jugoslávii, která začala v březnu 1999.

 

Je hořkou ironií, že jen pár dní před výročním 24. březnem potvrdily zprávy, že americká armáda a NATO opět buší do válečných bubnů poblíž ruských hranic a kolem Srbska.

 

Jedním z cílů velkého vojenského cvičení s názvem „Defender Europe 21“ je v době míru přesunout celou americkou vojenskou divizi z USA „na potenciální evropské bojiště“.

 

Předpokládaná vojenská výcviková místa budou umístěna v několika zemích NATO, včetně Rumunska a Bulharska, stejně jako na americké základně KFOR Camp Bondsteel v Kosovu. Na druhé straně Německo, které je členským státem NATO, vytvoří „centrální uzel“.

 

„Defender Europe 21 sdružuje asi 30.000 vojáků z 27 států, kteří provádějí manévry na velkém území. Většina vojáků pochází z USA,“ uvádí Balkan Security Network.

 

„Jedním z cílů cvičení je přesunout jednotky velikosti eskadry ze základen v USA na potencionální bojiště v Evropě. Cvičení se účastní všechny země v regionu s výjimkou Srbska, včetně kosovských bezpečnostních sil,“ dodává článek.

 

Hlavní oblastí cvičení je Balkán, přičemž budou využívána také školicí střediska v pobaltských státech a v Německu.

 

Budou využívána téměř všechna největší vojenská výcviková střediska v regionu, jako je chorvatský Slunj, Bosna (Republika srbská), Manjaca a Glamoc, Krivolak v Severní Makedonii a Bondsteel poblíž Uroševace v Kosovu. Bude také využito celkem 30 vojenských výcvikových středisek po celé Evropě. (EUROACTIV.rs, / betabriefing.com)

 

Namísto omluvy obětem válečných zločinů spáchaných v roce 1999 a genocidy vědomě a ochotně způsobené zbraněmi s ochuzeným uranem, namísto jejich materiální kompenzace a poskytnutí lékařské podpory se znovu buduje vražedná vojenská hrozba a je znovu vytvářena a nasazována proti dvěma „bratrským zemím“ Rusku a Srbsku.

 

Poté co byla v této 78denní válce v roce 1999 do značné míry zničena ekonomika a infrastruktura Srbska a celé lány půdy byly kontaminovány použitím vysoce toxických a radioaktivních uranových zbraní, se o několik let později rozšířily a skokově narostly případy mnohočetné rakoviny, deformací u novorozenců a agresivní leukémie u dětí.

 

Podle lékařské platformy „Izis“ se v roce 2020 v Srbsku vyskytly desítky tisíc nových maligních případů.

 

Kvůli přeměně mnoha nemocnic na čistě „koronové ambulance“ však tito pacienti s rakovinou přicházejí pouze na naléhavou lékařskou péči v konečné fázi. Tam jim pak může být nabídnuta pouze podpůrná terapie.

 

V této souvislosti také vyvstává otázka, co učinila srbská vláda v posledních desetiletích pro pomoc občanům, kteří byli trvale zasaženi válkou USA-NATO, a na podporu lékařů, vědeckých odborníků a institucí, kteří jim obětavě poskytují pomoc v době nouze?

 

 

Doufáme, že se touto záležitosti neprodleně začnou zabývat mezinárodní nezávislí odborníci.

 

Překlad Messin

 

 

 

Zdroj: https://www.globalresearch.ca/defender-europe-21-threat-against-russia-serbia/5740627

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář