Jdi na obsah Jdi na menu
 


Církevní restituce byly tunelem. Babiš nesouhlasí s rozhodnutím Ústavního soudu

16. 10. 2019

© Depositphotos / Frimufilms

ČR

18:14 16.10.

 

Andrej Babiš dnes okomentoval rozhodnutí Ústavního soudu, který se postavil proti zdanění finančních náhrad církvím. Předseda vlády při návštěvě Nemocnice Na Bulovce vysvětlil, že záležitost soud posuzoval jen z právní stránky.

 

„Bylo to schváleno v půl jedné v noci. Paní předsedkyně (Sněmovny Miroslava) Němcová vyhlásila přestávku, potom ukončila přestávku. Bylo to schváleno o jeden hlas, velice nestandardně nějakým poslancem, který byl stíhán, nevím za co," okomentoval premiér schválený před sedmi lety poslanci zákon o církevních restitucích, kdy ze 182 přítomných poslanců hlasovalo pro zákon 93.

 

Andrej Babiš trvá na tom, že církevní restituce byly předražené o 54 miliard korun.

 

    „Nemovitosti, pozemky, zemědělská půda i lesy. Nezpochybňuji, že tam byly nějaké staré křivdy. Restituce se měly řešit po revoluci, ne že to tak dlouho trvalo," řekl.

 

Dle politika se příjmy mají danit a to se týká i církve. Nicméně premiér úterní rozhodnutí soudu respektuje.

 

    „Já si myslím, že příjmy se mají danit. My toto respektujeme (rozhodnutí soudu), ale to nic nemění na tom, že příjmy se mají danit a že to bylo předražené," dodal premiér.

 

Ústavní soud v úterý 15. října rozhodl o zrušení daně uvalené na finanční náhrady církevních restitucích. Spornou část zákona zrušil. Kdyby soud nezasáhl, podléhaly by finanční náhrady za nevydaný majetek devatenáctiprocentnímu zdanění od ledna 2020.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář