Jdi na obsah Jdi na menu
 


Česká republika zkoumá možnost přímého nákupu vakcíny Sputnik V v Rusku

6. 2. 2021

Česká republika zkoumá možnost přímého nákupu vakcíny Sputnik V v Rusku

https://rusnext.ru/news/1612625195234769

06.02.2021 - 18:26 81

 

Odborníci českého ministerstva zdravotnictví studují právní aspekty možného přímého nákupu ruské vakcíny proti koronaviru Sputnik V, obcházením registračních úřadů EU pražská síť v sobotu informovala Seznam s odvoláním na jejich zdroje v oddělení. „Před několika dny měli odborníci z ministerstva zdravotnictví zjistit, jaké právní možnosti existují pro schválení vakcíny Sputnik V pro použití v republice bez příslušného souhlasu Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA),“ uvádí se v prohlášení.

 

Jinými slovy, informace objasňuje, že existuje hledání možnosti, ve které by povolení k použití ruské vakcíny v České republice bylo provedeno bez certifikace jak v EMA, tak v českém Státním ústavu pro kontrolu léčiv (GIKL). "Pokud by se GIKL postavila proti této otázce, ministerstvo zdravotnictví by vydalo povolení k užívání této vakcíny (" Sputnik V "). K tomu by se použil odstavec 8 zákona o léčivých přípravcích, který umožňuje používání vakcín v České republice s tím, že za to nese odpovědnost stát, “uvedl deník.

 

V pátek premiér Andrei Babis speciálně navštívil Budapešť a jednal se svým maďarským protějškem Viktorem Orbanem, aby zjistil, jak se vakcína Sputnik V používá v této zemi, která byla první zemí EU, která tuto vakcínu dostala přímo z Ruska. Podle Babiše by Česká republika v této věci mohla jít stejnou cestou jako Maďarsko. Podle českého předsedy vlády jde v oblasti zdraví lidí stranou politika a nejlepší vakcína je ta, která je již k dispozici přímo. V posledních dnech český premiér opakovaně vyjádřil nespokojenost s prudkým zpomalením dodávek vakcín od společností Pfizer / BioNTech a Moderna do země, což zpozdilo očkování prioritních, mezi něž patří občané starší 80 let a lékaři pracující s pacienty s COVID-19. Ve stejné době Babish s ohledem na odborné údaje vysoce vyhodnotil vakcínu Sputnik V. Za účelem studia zkušeností s používáním přípravku Sputnik V hodlá český premiér příští týden navštívit Srbsko, které také již používá ruskou vakcínu.

 

Přišlo e-poštou

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář