Jdi na obsah Jdi na menu
 


Buďme důslední

16. 8. 2019

V Praze probíhá s požehnáním primátora Hřiba (piráti) festival Prague Pride, který mimo jiné propaguje manželství pro gaye a lesbické páry. Osobně je mi docela jedno, kdo s kým chodí, ale nemám rád nedůslednost.

   Ať se to komu líbí, či ne, monogamní manželství patřilo vždy k základním rysům evropské kultury. Dnes je progresivní tyto rysy jeden po druhém zpochybňovat a rušit. Buďme tedy liberální a vezměme na vědomí, že manželství uzavřené mezi muži anebo mezi ženami je stejně normální jako to klasické. Nezastavujme se však na půli cesty. Není- li podmínkou manželství rozdíl pohlaví, neměl by být jeho podmínkou ani počet lidí, které sňatek spojí, dokud je smrt nerozdělí. 

   Není jediný důvod, proč by v tom případě nemohlo vstoupit do svazku manželského třeba pět žen, sedm mužů a dva nebo tři transsexuálové. Nepochybně existují lidé, pro které by byla právě taková kombinace optimální. Kdo by byl tak neslušný a chtěl jim  jejich čistou lásku brát? Vždyť i primátor Hřib by se mohl cítit ještě férověji, pokud by vyslechl na pražské radnici jejich blažené skupinové ano.

   Vyřešil by se tím mimochodem jeden z hlavních problémů liberální levice. Ta již od šedesátých let minulého století brojí proti autoritářské rodině. Dokáže si snad někdo představit rodinu se sedmi autoritáři v čele?

   Takové úvahy nejsou nijak přehnané. Levicoví intelektuálové už dokázali vymyslet jinačejší progresivní inovace. V roce 1977 vznikla ve Francii petice určená parlamentu, která požadovala zrušit tresty za sexuální styk mezi dospělými a dětmi mladšími patnácti let, pokud dítě s tímto aktem souhlasí. Petici podepsaly osobnosti zvučných jmen: filozofové Jean-Paul Sartre, Louis Althusser, Gilles Deleuze, Jean-François Lyotard, filozovka Simone de Beauvoir, pediatrička Françoise Dolto spisovatel Louis Aragon, literární kritik Roland Barthes a mnozí další.

   Jakkoliv početné skupinové manželství je proti takovému kulturně revolučnímu počinu jen stydlivě romantickou záležitostí. Nebuďme úzkoprsí a podpořme modernizaci mezilidských vztahů. Určitě to povede k větší svobodě a emancipaci nás všech. Aspoň se to tak v pokrokových kruzích říká.

 

Prof. J. Keller

Přišlo e-poštou

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář