Jdi na obsah Jdi na menu
 


Boj proti neziskovkám a německé eurofederaci. Zahradil spouští novou kampaň

2. 12. 2021

Boj proti neziskovkám a německé eurofederaci. Zahradil spouští novou kampaň

16:44 02.12.2021

CC BY 4.0 / European Parliament / EP President candidate Jan ZAHRADIL (ECR, CZ) (cropped photo)

 

Europoslanec z ODS Jan Zahradil spouští novou kampaň. Cílem je vzdorovat snahám německé vlády o federalizaci Evropské unie, negativním dopadům „Green Dealu“ i politickému tlaku neziskových organizací na přijímání uprchlíků.

Strana evropských konzervativců a reformistů (ECR) v Evropském parlamentu od prosince spouští novou kampaň, jejímž cílem je bránit suverenitu členských států i jejich průmyslu. Podle Zahradila je to mnohem zásadnější politické téma, než je boj proti prezidentovi Miloš Zemanovi či premiérovi Andreji Babišovi, který se vede v České republice.

 

„Za pár dní tu máme Zemanem jmenovanou novou vládu, Babiše v opozici a KSČM je pryč ze Sněmovny. Takže je nejvyšší čas skončit s vyčerpanými tématy – antiZemanem, antiBabišem a bojem proti komunismu 30 let po jeho pádu. Dávno jsou tu nová rizika,“ uvedl Zahradil na Facebooku.

 

Kampaň se má soustředit na zachování suverenity členských zemí EU a vzdorovat tak snaze nadcházející německé vlády Olafa Scholze hlouběji integrovat EU. Dále podporuje formát Visegrádské skupiny (Česko, Maďarsko, Polsko a Slovensko) jako efektivní nástroj, jak vzdorovat německým ambicím.

 

Dále Zahradil zmiňuje problematiku Zelené dohody pro Evropu. Podle něj energetické transformaci již nelze zabránit, je ale třeba předejít tomu, aby rozbila strukturu národních ekonomik a energetiky a nesnížila tak životní úroveň obyvatel.

 

Poslední bod kampaně se týká nelegální migrace. Zahradil připomíná, že se nejedná pouze o problematiku na hranici mezi Polskem a Běloruskem. Nelegální migranty podle něj do EU ve velkém svážely i neziskové organizace. Tomu je třeba zabránit, míní europoslanec.

 

„Lukašenko nám připomněl, že migraci lze zneužít i k politickému tlaku. Totéž ale de facto činí i některé neziskovky dovozem migrantů přes Středozemní moře. Je třeba tomu neustupovat,“ píše na Facebooku.

 

„Eurokampaň“ ECR má probíhat jak online, tak v printu i outdooru. Zahradil již zveřejnil návrhy plakátů. Na stránkách jeho domovské ECR ovšem zatím žádné materiály nejsou.

 

Dříve Zahradil na Facebooku vyzval nastupujícího premiéra Petra Fialu k tomu, aby se držel programových dokumentů ODS a bránil německým snahám o federalizaci EU.

„Přes veškeré tradiční řeči o výborných vztazích s naším největším sousedem a jinou slovní omáčku se připravme na jedno: česko-německé vztahy se zhorší. Ne proto, že bychom chtěli nebo si to přáli. Ale buď jste pro jádro, nebo ne. Buď jste pro eurofederaci, nebo ne. Buď jste pro migraci, nebo ne. Tady prostor pro kompromis není. Věřím, že nastupující vláda, resp. její část z ODS, si to uvědomuje,“ poznamenal Zahradil.

 

Minulý týden Olaf Scholz, který v brzké době nahradí Angelu Merkelovou ve funkci německého kancléře, vyzval k vytvoření „suverénní Evropy“ a „federálního evropského státu". Ten má být „decentralizovaný a organizovaný podle zásad subsidiarity a proporcionality“.

Sputnik