Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bohatství amerických miliardářů vzrostlo během pandemie téměř o třetinu

24. 9. 2020

Bohatství amerických miliardářů vzrostlo během pandemie téměř o třetinu

23.9.2020 VSa Zprávy

 

 Již tak velké bohatství amerických miliardářů vzrostlo v průměru o 29 % od začátku pandemie koronaviru, která současně zpustošila desítky milionů pracovních míst po celém světě.

Nejbohatší ze superbohatých si přišli na 845 miliard dolarů, uvádí zpráva amerického progresivního think-tanku Institute for Policy Studies. Kupříkladu osobní jmění Jeffa Bezose vzrostlo od 18. března o 65 %.

Ze zprávy vyplývá, že 643 miliardářů v USA nashromáždilo zisky ve výši 845 miliard dolarů v období od 18. března, kdy v USA a ve velké části zbytku světa začal lockdown. Souhrnné bohatství třídy miliardářů vzrostlo z 2,95 bilionů na 3,8 bilionů dolarů. To vede k zisku 141 miliard dolarů měsíčně, nebo 4,7 mld. denně. Ve stejném období zemřelo na koronavirus více než 197 000 Američanů a více než 50 milionů Američanů přišlo o práci.

Jeff Bezos, zakladatel a generální ředitel společnosti Amazon, který byl již nejbohatším člověkem na světě, nejvíce těží z pandemie a následných globálních lockdownů. Jeho osobní jmění, jak jej odhadoval časopis Forbes, vzrostlo od začátku krize o 73,2 miliard dolarů – na rekordních 186,2 mld. Tento nárůst o 65 % je výsledkem převážně rostoucí hodnoty akcií Amazonu, protože se na doručovací službu obrací více lidí. Za jediný červencový den Bezos zaznamenal nárůst svého jmění o více než 10 miliard liber.

Z pandemie těžil také Elon Musk, zakladatel a generální ředitel společnosti Tesla na výrobu elektromobilů. Muskovo odhadované jmění vzrostlo o 274 % na 92 miliard dolarů. Také Mark Zuckerberg z Facebooku zaznamenal nárůst svého majetku o 84 % (tedy z 45,9 mld. dolarů na 100,6 mld.). Bill Gates, který se zavázal dát alespoň polovinu svého jmění na charitu a již slíbil „několik miliard dolarů“ na boj proti koronaviru, zaznamenal nárůst svého jmění o 19 % na 116 miliard dolarů.

Obrovské zisky vedly k výzvám k dani pro superbohaté technologické titány, která by pomohla zaplatit hospodářské oživení po pandemii. Bernie Sanders a Ilhan Omar, oba demokratičtí senátoři, představili legislativu nazvanou „Make Billionaires Pay Act“ pro jednorázovou 60% daň z nárůstku majetku miliardářů mezi 18. březnem a koncem roku, aby pomohli pracujícím Američanům pokrýt náklady na zdravotní péči. Podle Sandersova návrhu by Bezos zaplatil jednorázovou daň z majetku ve výši 42,8 miliard dolarů a Musk 27,5 mld. dolarů.

Robert Reich, který sloužil jako americký ministr práce za prezidenta Clintona, řekl: „Americký kapitalismus je vykolejený“ a je naléhavě zapotřebí „daně z majetku“, která by pomohla vyrovnat zející rozdíl v nerovnosti. „Pokud vás ani toto nepřesvědčí, že potřebujeme daň z majetku, tak už nic,“ vyjádřil se Reich s tím, že by Bezos měl každému svému zaměstanci dát 105 tisíc dolarů a zůstal by stejně bohatý jako před pandemií.

„Miliardářská ekonomika byla rozdmýchávána tvůrci politik, kteří nyní usilují o úlevu pro reálnou ekonomiku,“ řekl Chuck Collins, ředitel Programu pro nerovnost v Institutu politických studií a spoluautor zprávy Billionaire Bonanza 2020. Upozornil na „strašlivé rozdíly mezi zisky miliardářů a rozšířenou ekonomickou misérií v USA. „Je zřejmé, že priority volených úředníků ve Washingtonu jsou postavené na hlavu,“ dodal Collins.

casopisargument.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář