Jdi na obsah Jdi na menu
 


„Rodič“ a „rodič“ místo „matka“ a „otec“. Stejnopohlavní rodiče se dočkají velké změny

24. 10. 2021

„Rodič“ a „rodič“ místo „matka“ a „otec“. Stejnopohlavní rodiče se dočkají velké změny

by Redakce 24. 10. 2021

Novela vyhlášky zákona o matrikách přináší změnu pro rodiče stejného pohlaví. Místo tradičních termínů „matka“ a „otec“ tam bude pouze „rodič“. Novelu poslalo do připomínkového řízení ministerstvo vnitra. (Foto: Flickr)

Změna může začít platit již od ledna příštího roku. Vzhledem k tomu, že jde o novelu vyhlášky, stačí, aby ji schválil ministr vnitra. Jedná se o doplnění ke změně zákona o matrikách, podle kterého ženy mohou požádat, aby jejich příjmení nebylo zapisováno v přechýlené podobě.

Současné rodné listy i matriční formuláře neodlišují stejnopohlavní páry. Muži mohou být do kolonky zapsáni pouze jako „otec“ a ženy pouze jako „matka“.

Novela navazuje na rozsudek brněnského krajského soudu, který dal za pravdu rodičům stejného pohlaví, kteří chtěli, aby byli v rodném listu své dcery uvedeni jako „otec“ a „otec“, což ale nebylo technicky možné. Soud proto navrhl pro tyto účely zřídit nový vzor matričního tiskopisu rodného listu, který bude obsahovat dvě identické rubriky „rodič“.

Stejnopohlavní páry nemohou v České republice adoptovat děti. Nicméně podle odhadů existují tisíce dětí, které vychovávají osoby stejného pohlaví. Homosexuálové si například mohou osvojit si dítě svého partnera z předchozího vztahu. Žena lesbického páru může otěhotnět nebo jeden z rodičů si změní pohlaví. Možné je i takzvané surogátního mateřství, kdy žena páru dítě porodí a pak se jej vzdá.

„Pokud by to byly extra formuláře, nemám nic proti. Pokud by to byla úprava stávajících, tedy pro všechny, nesouhlasím,“ reagoval na možnou změnu poslanec Patrik Nacher (ANO).

Zdrženlivě se k tomu staví i poslanec ODS a kandidát na ministra spravedlnosti Marek Benda.

„Já osobně to pokládám za tragický omyl. Máme kategorie otec a matka a naskakovat na tento newspeak je chyba. Předpokládám, že to už bude řešit naše vláda, takže po ustavení na to budeme muset kouknout,“ cituje Právo poslance.

https://www.ac24.cz/zpravy-z-domova/rodic-a-rodic-misto-matka-a-otec-stejnopohlavni-rodice-se-dockaji-velke-zmeny/