Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zvláštní zástupce OBSE překvapivě připomněl, že Krym již Rusku patřil!

9. 10. 2019

Zvláštní zástupce OBSE Martin Sajdik na mezinárodním fóru summitu v rakouském Salcburku připomněl, že Krym předtím, než byl zařazen do ukrajinské SSR, již Rusku patřil. Oznámila to agentura Ukrinform.

Krym

9. října 2019 - 11:06

Během diskuse byl Sajdik požádána, aby vyjádřil ke Krymskému referendu v roce 2014, ale odmítl.

 

„Žádám vás, abyste pochopili, že nevyjadřuji své stanovisko k tématu Krym, protože jsem zvláštní zástupce a moje oblast odpovědnosti je Donbas," vysvětlil zvláštní zástupce OBSE.

 

Později se však Sajdik znovu ujal slova a připomněl přítomným, že za Sovětského svazu byl poloostrov součástí RSFSR asi 30 let, poté byl součástí ukrajinské SSR po dobu 37 let, „a předtím tu byla Ruská říše“.

 

Německý profesor práva: Rusko Krym „neanektovalo“!

 

Velvyslanec Ukrajiny v Rakousku Alexander Ščerba, který byl v sále přítomen, vyjádřil nepochopení takové pozice, poznamenala agentura.

 

Krym se stal ruským regionem v březnu 2014 po referendu uskutečněném po převratu na Ukrajině. Znovusjednocení s Ruskem podpořilo 96,77% voličů v Krymské republice a 95,6% obyvatel Sevastopolu. Ruské vedení opakovaně prohlásilo, že obyvatelé Krymu se rozhodli demokratickým způsobem, v plném souladu s mezinárodním právem a Chartou OSN. Podle Vladimíra Putina je otázka Krymu zcela uzavřena.

 

(kou, prvnizpravy.cz, ukrinform.ru, foto: arch.)

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář