Jdi na obsah Jdi na menu
 


Západ se chystá na ustavení exilové ukrajinské vlády a dlouhé boje, píší v USA

6. 3. 2022

Západ se chystá na ustavení exilové ukrajinské vlády a dlouhé boje, píší v USA

ČTK

 

Foto: Profimedia.cz

Boje na Ukrajině mohou být ještě dlouhé a krvavé, očekávají představitelé západních mocností. Ilustrační snímek

9:35

Ukrajina se urputně brání invazi ruských vojsk, které se potýkají s problémy se zásobováním a morálkou, činitelé ve Washingtonu a evropských metropolích nicméně očekávají, že Rusko své neúspěchy z prvních dnů války zřejmě zvrátí.

Článek

Západ se podle listu The Washington Post připravuje na možnost, že vznikne ukrajinská exilová vláda v Polsku a konflikt se přesune do fáze dlouhodobých a krvavých povstaleckých bojů. List to píše s odkazem na vyjádření západních vládních zdrojů a expertů.

Pokud by se USA a další západní země rozhodly podporovat Ukrajince v povstaleckých bojích proti ruské okupační armádě, klíčovou postavou by byl zřejmě ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ten podle WP již diskutoval s Američany o možnosti přesunout svou vládu z Kyjeva, na nějž se nyní soustředí ruská ofenziva, do Lvova na západě země, který je blíž polským hranicím. Právě v Polsku by se přitom zřejmě mohla usadit ukrajinská exilová vláda.

Zelenskyj ani další ústavní činitelé však v současné chvíli podle svých vyjádření nehodlají opouštět hlavní město a chystají se pokračovat v bojích. "Můžeme jen říct, že se Ukrajina chystá na obranu Kyjeva stejně cílevědomě, jako se Rusko připravuje na útok na Kyjev," řekl WP zástupce kanceláře ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. V ukrajinské metropoli nadále zůstává také řada zákonodárců.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-zapad-se-chysta-na-ustaveni-exilove-ukrajinske-vlady