Jdi na obsah Jdi na menu
 


Západ se „pevně rozhodl“ odstranit Ukrajinu z rozpočtu

5. 7. 2021

Západ se „pevně rozhodl“ odstranit Ukrajinu z rozpočtu

Inna Novikova

30. června 2021

 

Ukrajina chce uvolnit Donbas? Je to další snaha Zelenského přehodit svoji odpovědnost na národ. USA už nechce platit protiruskou hysterii. Vědí, že z toho nic nebude, že veškeré prostředky budou rozkradeny. Američané by si přáli z Ukrajiny zdroje brát, a ne je do ní nalévat, ještě za podmínek krize ve svém státě. Pohovořil o tom ředitel Institutu po novou společnost Vasilij Koltašov.

 

Dávno jsme si zvykli na neadekvátnost kyjevského režimu, ale přesto hysterie Zelenského z poslední doby vypadá divně. Důležité mocnosti se domlouvají a Ukrajina kdesi pobíhá, poštěkává a zlobí se. Opět pokřikuje – Krym je náš, Donbas je náš, všechno bude normální, všichni se vrátíme atd. Hned po tom následovalo podivné prohlášení Zelenského, že musí být celoukrajinské referendum o Donbasu, zda ho pustit k vodě. Je vůbec možné, aby se Kyjev Donbasu vzdal, jestliže to odsouhlasí lid Ukrajiny?

 

Zelenskij má důležitý rys povahy. Jasně se to projevilo, když spolu jednali prezidenti RF a USA. O čem jednali, se ví velmi málo. Ale právě Zelenskij o setkání vykládal nejvíc, samozřejmě, že formou svých hysterií, svých rozporuplných prohlášení. Ale v podstatě řekl, že Američané Ukrajinu sjednocují. V tomto smyslu se telefonát Bidena samozřejmě jeví jako diplomatické vítězství. Myslím to ironicky, takové vítězství je možné přišpendlit k jakékoliv složce. Ukrajinský prezident se ujistil, že banderovský ukrajinský stát nemůže po majdanu počítat se Spojenými státy v takovém rozsahu, jak by chtěl.

 

Nenásledovalo nařízení – nedali prostředky

 

Na jaře Zelenskij očekával rozkaz z Washingtonu k zahájení vojenských akcí proti Rusku s nadějí, že k tomu dostane velký balík (k okamžitému rozkradení). Američané to znají a vědí, jak by se vyvíjely události, kdyby si Zelenskij nařízení vymohl. Například by vyhlásil vpád na Krym, ale ve skutečnosti by začalo kopání zákopů, ne útok, jen jakési mdlé obklíčení s občasným ostřelováním. Z takového konfliktu by pro Západ nic dobrého nekoukalo a počítat s vítězstvím by bylo nereálné.

 

Když Šojgu hovořil o čtyřech tisících vojenských cvičení Ruska, byla to svého druhu demonstrace připravenosti ruských ozbrojených sil. Na Washington to udělalo dojem a podobně na Ukrajinu.

 

Dá se předpokládat, že Zelenskij počítá s tím, že Američané mají specifickou zkušenost  z přímých nebo polopřímých konfliktů ještě se Sovětským svazem a nepřejí si to opakovat.

 

Spojené státy Ukrajinu opouštějí

 

Kdysi byla korejská válka proti komunistické Severní Koreji a komunistické Číně, v níž Sovětský svaz podporoval Severní Koreu a Američané se svými spojenci a se souhlasem OSN podporovali Jižní Koreu. Nejzajímavější bylo, že američtí vojáci viděli, kam mizí ohromné prostředky vkládané do Jižní Koreje. Byly určeny pro nemocnice, bylo na to vyčleněno 20 milionů dolarů, ale ztratily se. Užívali si je jihokorejští úředníci. Američané vědí, že kdyby Ukrajina dostala nějakou důležitou podporu, vedlo by to k bezmezné zpronevěře všeho, co jí přidělili. Američané vědí, že taková situace povede k pro ně nepříjemným důsledkům, a to i ekonomickým. Ukrajině bude potřeba dodávat hodně zdrojů a Američané by je přitom potřebovali brát.

 

Uspořádání referenda na Ukrajině je další snaha Zelenského zbavit se odpovědnosti a přesunout ji na ukrajinský lid, aby nemusel rozhodnout sám. Referendem si bude možno hrát na demokracii. Již bylo uděláno několik průzkumů veřejného mínění. Společnost reagovala s tím, aby se s věcí nehýbalo, protože otázka není tak zásadní, aby národ spěchal hlasovat. Ať se s tím vypořádá prezident.

 

V tuto dobu se jedná o předstírání toho, že Kyjev se zdánlivě zabývá problémem, jakoby něco dělá a samozřejmě neplní minské dohody.  Ale kdyby přece jen zorganizovali referendum, co by se změnilo? To je velká otázka.

 

Převzato z Pravda.ru

 

Outsidermedia.cz