Jdi na obsah Jdi na menu
 


Wenzel Jaksch, základní údaje

21. 2. 2023

Wenzel Jaksch, základní údaje

Poznámka ČNL:

V jednom z dílů seriálu „České století“, který  jsme mohli v nedávné době shlédnout na ČT2, vystupuje prezident E. Beneše, představitel československé odboje, a Wenzel Jaksch. Zatímco tvůrci seriálu nechají opakovaně mluvit prezidenta Beneše o tom, jak vylikviduje německou otázku a Němce u nás, vypadá ve srovnání s ním W. Jaksch jako starý dobrák, který snad není ani schopný někomu uškodit. Jaký to byl  ve skutečnosti politik, osvětlí několik článků o něm, které vyvěsíme.

 

Nejdříve však k základním údajům pana W. Jaksche.

Od r.1929 byl poslancem Národního shromáždění republiky Československé. V březnu 1938 byl zvolen předsedou Německé sociálně demokratické strany dělnické v ČSR. Zvítězil nad dřívějším předsedou DSAPD, dr. Ludwigem Czechem, který v několika vládách ČSR vykonával funkci ministra. V r. 1942 zemřel v terezínském ghettu.

 

Wenzel Jaksch po okupaci ČSR odešel přes Polsko do Londýna. Kontakty s prezidentem dr. E. Benešem vyústili  do hlubokých rozporů  Od počátku se Jaksch stavěl proti přesídlení tzv. sudetských Němců z Československa, doporučoval, aby Němci v Anglii vstupovali nikoliv do československé, ale do britské armády. Jaksch později protestoval proti obnovení Československa v předmnichovských hranicích a dokonce i proti odvolání podpisu na Mnichovské dohodě Velkou Británií.

 

Po válce udělal velkou kariéru. Odešel do Německa. Od r. 1953 byl členem Bundestagu, v roce 1964 stal předsedou „Svazu vyhnanců“. Tuto funkci vykonával až do své smrti.  Za tu dobu se dopustil řadu politováníhodných činů namířených proti Československé republice. Držel se svých velkoněmeckých představ. Již na podzim roku 1947 Československé ministerstvo zahraničních věcí, v jehož čele stál Jan Masaryk, protestovalo proti jeho nepřátelským protičeskoslovenským aktivitám.

 

Uvedené údaje jsou lehce dohledatelné. Nadto budou obsažené v další návazných článcích.

 

Připraví Dr. O. Tuleškov