Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vznikne v Moldavsku Výbor národní spásy a lidový tribunál?

13. 10. 2022

Vznikne v Moldavsku Výbor národní spásy a lidový tribunál?

 

13.10.2022 11:21

Vůdce moldavské opoziční strany „Shor“ Ilan Shor prohlásil, že země je na pokraji sociálně-ekonomické katastrofy. Jeho stoupenci jsou prý připraveni vytvořit Výbor národní spásy, aby převzali moc do svých rukou. Lid má právo vytvořit lidový soud, který postaví ty, kteří dnes vládnou, před lidový tribunál," řekl také.

V hlavním městě Moldavska  Kišiněvě probíhají již čtvrtý týden demonstrace proti prozápadní vládě premiérky Maie Sanduové. Demonstranti jsou nespokojeni s růstem cen energií a potravin  a obviňují úřady, že nejsou schopny krizi zvládnout.  Stoupenci Shora, který v této chvíli žije v Izraeli, kde se také narodil,  v neděli postavili v centru Kišiněva stanové městečko, které ovšem bylo nyní uprostřed týdně zlikvidováno bezpečnostními složkami.

Moldavsko můžu mít v řádu dnů velké problémy s dodávkami ruského plynu, protože dodavateli dluží dlouhodobě značné částky a Gazprom nyní žádá jejich uhrazení, jinak by plynový kohout měl být zastaven4.

 „Pryč s   Maiou Sanduovou  a celým gangem. Přes zimu budeme mrznout. Možná   bude plyn, ale bude   stát tolik, že lidé nebudou mít dost peněz na jeho zaplacení,“ řekl jeden z nedělních demonstrantů, podle kterého by prezidentka Maia Sanduová měla jet do Moskvy a požádat Vladimira Putina o levnější plyn.  Vláda ovšem zatím jen žádá o milosrdenství a odklad plateb dlužných částek.

Podle průzkumu veřejného  mínění v Moldavsku  je 70 % obyvatel  zklamáno politikou vlády  a téměř 65 % podporuje myšlenku změny vládní garnitury.

Jan Urbach

vaše věc.cz