Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vojáci Židovské brigády vzali spravedlnost do svých rukou

29. 12. 2019

Vojáci Židovské brigády vzali spravedlnost do svých rukou

 

Když mluvíme o Židech jako obětech nacistické režimu, vybavují se nám i obrázky, jak spořádaně kráčí z vlaku, který je přivezl do nějakého německého vyhlazovacího tábora, na „selekci“, jež většině přinesla bezprostřední smrt a ostatním ještě nějaké týdny či měsíce života. A ti odsouzení k smrti, mnozí z nich to ani nevěděli, pak dále pokračují do „sprch“, kde skončil jejich život, někdy i celých rodin.

 

Byli však i jiní Židé, kteří již dříve žili v Palestině. Z nich anglická správa vytvořila tzv. Židovskou brigádu, jež po řádném vojenském výcviku byla nasazena na italskou frontu. Zde židovští vojáci se naučili vítězit nad Němci. Do bojů šli s velkým nasazením. Věděli zčásti o vraždění svých souvěrců v koncentračních táborech. Chtěli Němcům odplácet. Zvláště když se sami přesvědčili, jak  s jejich souvěrci Němci zacházeli. Mluvili s osvobozenými vězni. Jejich vyprávění se jim zdálo až neuvěřitelné. Bylo však pro ně velmi inspiratrivní.

 

V brigádě bylo sice nejvyšší velení britské, ale důstojníci jednotky byli Židé. Vedle této  vojenské struktury, existovala i jiná, utajená. Důvěrníci Hagany, mezi nimiž byl i Carmi, měli v brigádě velké slovo a těšili se silné autoritě. Co Hagana doporučila, to v jednotce platilo. Carmi a jeho skupina začali pátrat po nacistických zločincích. Dozvídali se stále nové a nové údaje. Zpočátku mysleli i na to, že jejich stále se zvětšující  seznam předají příslušným orgánům k vyšetření a výkonu spravedlnosti. Pak se však rozhodli pro krátké a, podle jejich názoru, efektivní řešení. Z 18ti stránkového seznamu jmen, vybral nižší důstojníky a jejich seznam předal svým nadřízeným ve zpravodajské jednotce. Vysoké důstojníky a příslušníky SS měl stihnout jiný osud. Carmi pro sebe si budoucí akce zdůvodnil. Židovská čest vyžaduje i židovskou odplatu, tak své rozhodnutí zdůvodnil.  Dobrovolníci vytvořili několik skupin, které se ze své tajné základny rozjížděli po bližším i vzdálenějším okolí. Již brzy zjistili, že existuje síť, která esesákům dává peníze, zajišťuje jim nové doklady, s nimiž je posílá hlavně do Jižní Ameriky. Část takové sítě byla i rakouském  pohraničí. Pavouci sídlili v jedné místní pivnici.

 

Jeden židovský voják, tentokrát v úloze poručíka SS, Ernsta Hackera, který sloužil na Ukrajině v Einsatzgruppen, a proto je spojenci hledán, vstoupil do pivnice a u výčepu mluvil a mluvil. Přistoupili k němu dva muži. Kdo jste, možná, že vám budeme moci pomoct. A tak se dostal k šéfovi místní sítě. Byl to plukovník SS, který sloužil v Rize. Brzy po odchodu z hostince byl plukovník zatčen. Ernst Hacker se najednou stal židovským vojákem  a pronesl: „Ve jménu židovského národa… odsuzuji vás k trestu smrti.“ Rozsudek byl vykonán.  

 

V brzké době byl jménem židovského národa popraven jeden dozorce a jedna dozorkyně z koncentračního tábora. Židovští mstitelé měli na sobě uniformu britské vojenské policie. Následovali i další.  Carmi a jeho druzi po čase předpokládali, že takto bylo potrestáno dvě stě až tři sta nacistických zločinců.

 

Jednou náhodně objevili v horské lesní chatce skupinu asi 15ti lidí. Když je nechali vysvléct z košilí, dva měli vytetovanou v podpaží krevní skupinu. 13 zajatců odvedli  do tábora a předali zpravodajské jednotce. 2 esesáky vzal Pelz a Givon  na stezku vedoucí k vrcholku hory. Pak Pelz pronesl slova rozsudku: „Ve jménu židovského národa vás odsuzuji k smrti.“ Givon napřed jednoho a pak druhého muže popostrčil přes okraj propasti. Tak i jinak končili němečtí váleční zločinci, kteří se dostali do rukou židovských mstitelů.

Podle knihy „Brigáda“ od autora Howarda Bluma připravil K. Malý

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář