Jdi na obsah Jdi na menu
 


V Kyjevě proběhl pochodňový pochod na počest Stepana Bandery

2. 1. 2020

V Kyjevě proběhl pochodňový pochod na počest Stepana Bandery

 

V Kyjevě se na počest 111. výročí narození Stepana Bandery konal pochod nacionalistů s pochodněmi. Organizátory pochodu byly nacionalistické organizace jako je Svoboda a Pravý sektor.

Demonstranti nesou obrazy Bandery

2. ledna 2020  

 

Jak informovala tisková služba Ukrajinské národní policie, v centru Kyjeva byla posílena bezpečnostní opatření, na místě jsou nasazeni policisté, psovodi, pyrotechnici a Národní garda.

 

Aktivisté nesli transparenty s portrétem Stepana Bandery a národních symbolů, hraje se vlastenecká hudba a skupina bubeníků bubnuje.

 

Zástupce vedoucího Svobody Andrej  Illenko  zdůraznil: „Dnes, stejně jako nikdy předtím, je důležité ukázat, že jsme Ukrajinci. Musíme se sjednotit a skutečně učinit Ukrajinu ukrajinskou. “

 

Vyzval také obyvatele Kyjeva, aby se připojili ke klidné manifestaci.

 

Aktivisté skandují: „Sláva Ukrajině! - Hrdinům sláva!“, „Sláva národu! - Smrt nepřátelům!“, „Ukrajina - především!“.

 

Podobné akce se odehrávají v Poltavě, Rivne a dalších městech Ukrajiny.

 

Podle Ukrinforma se odpoledne ve Lvově na náměstí Michail Kropyvnytskyi  konalo shromáždění poblíž pomníku Stepana Bandery, během něhož občané Lvova položili květiny k  pomníku vůdci OUN, zpívali národní hymnu a modlitbu za Ukrajinu.

 

Stepan Andrijovič Bandera byl ukrajinský politik, jeden z vůdců ukrajinského národního hnutí na západní Ukrajině v letech 1941-1959 a předseda Organizace ukrajinských nacionalistů (OUN) a později i Ukrajinské povstalecké armády, která po skončení II. světové války bojovala za vytvoření Ukrajinského státu. Bandera je stále považován za kontroverzní osobnost, některými považovaná za národního hrdinu a jinými za zločince.

 

Polští historici odhadují, že na ukrajinské Volyňi a Haliči bylo povražděno (1943-1945), jednotkami UPA až 100,000 polských civilistů, dalších půl milionu Poláků z oblasti uprchlo. Některé variace mučení a úmrtí byly velmi sadistické, podobné těm německého gestapa. Polští historici napočítali 135 různých sadistických metod zabíjení. Většina z obětí byly ženy a děti. UPA brutálně vyháněla Poláky, Rusy, Čechy a Židy z Ukrajiny, přičemž údajně zahynulo až sto padesát tisíc lidí. Její partyzánský boj trval v některých oblastech až do počátku 50. let..

 

(rp,prvnizpravy.cz,ukrinform,foto:arch.)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář