Jdi na obsah Jdi na menu
 


Trpělivost dochází - k pogromům srbského lidu už nedojde. Srbská armáda je v pohotovosti na hranicích s Kosovem

24. 9. 2021

Trpělivost dochází - k pogromům srbského lidu už nedojde.

Srbská armáda je v pohotovosti na hranicích s Kosovem

24. 9. 2021 Janinna  

 

Trpělivost dochází: srbská armáda je v pohotovosti na hranicích s Kosovem. Srbský prezident vyzval NATO a EU k odpovědnosti za srbský incident v Kosovu.

 

Jednotky srbských vojsk byly uvedeny do pohotovosti na jihu Srbska – v Rasce a Novém Pazaru, v bezprostřední blízkosti Kosova.

 

Srbský ministr obrany Nebojša Stefanovič navštívil armádní jednotky na jihu země, uvádí PolitNavigator

 

Místopředseda vlády a ministr obrany Nebojša Stefanovič a náčelník generálního štábu srbských vojsk Milan Moisilovič nejprve navštívili vojenské jednotky v pohotovosti v Rasce a poté dorazili na posádku v Novém Pazaru.

 

Předcházelo setkání s veliteli operačních formací a jednotkami, které působily v první fázi vyhlášení bojové připravenosti.

 

Stefanovič řekl, že jednotky srbské armády jsou v pohotovosti v posádkách Raska a Novém Pazaru, protože tímto způsobem chce stát dát jasný signál, že k pogromům srbského lidu již nedojde.

 

    „Naše armáda neprovokuje, ale je připravena chránit lidi, pokud se stane něco, co ohrožuje jejich životy. Je pro mě důležité vidět, že vojáci jsou ve správném rozpoložení a připraveni.  Zařízení a technika, které jsme zakoupili, jsou ve výborném stavu a v rukou profesionálů,“ řekl Stefanovič.

 

Rozhodnutí velení uvést do pohotovosti armádní formace na jihu Srbska ovlivnilo dnešní brutální  zbití tří Srbů na severu Kosova albánskými (kosovskými) ozbrojenci.

 

Srbský prezident Aleksandar Vučič vyjádřil znepokojení nad incidentem se Srby v Kosovu, které zbili zástupci místní policie, a řekl, že „to je otázka pro NATO i EU: proč to dovolují“.

 

„Jsem velmi znepokojen bitím Srbů. A to je otázka jak pro NATO, tak pro EU: proč to dovolují?“ – cituje slova Vucice TASS.

 

Zopakoval svou výzvu zahájit vytváření Společenství srbských obcí stanoveného bruselskými dohodami mezi Bělehradem a Prištinou – samosprávný orgán Srbů žijících v neuznané republice.

 

Ozbrojenci dříve na severu Kosova, poblíž kontrolního stanoviště Brnjak, brutálně zbili tři místní Srby.

 

„V blízkosti kontrolního bodu „Brnjak“ po 11.00 hodině speciální jednotky kosovské policie zaútočily na tři Srby. Podle neoficiálních informací zaútočili bojovníci jednotky ROSU na obyvatele obce Zubin-Potok Dragiša Vlaškovče, Zorana Tomoviče a Jovana Takova,“ cituje RIA Novosti.

 

Očití svědci incidentu uvedli, že útok nebyl ničím vyprovokován, „Dragiš Vlaškovič utrpěl vážná zranění, byl odeslán do nemocnice Zubin-Potok“.

 

Vučič uvedl, že Bělehrad požaduje okamžité stažení všech jednotek kosovských policejních speciálních sil z administrativní linie mezi Kosovem a Metohijí a středním Srbskem.

 

V pondělí ráno obsadily stovky kosovských policistů, včetně odstřelovačů, přechody Jarine a Brnjak na administrativní linii se středním Srbskem. Ve stejné době se Srbové pobouření jednáním Kosova přesunuli na přechody ve více než 400 vozidlech a zahájili pokojný protest. Ve večerních hodinách stříleli příslušníci kosovských sil proti srbským demonstrantům slzný plyn. V současné době pokračuje protest Srbů na administrativní linii.

 

Srbská autonomní provincie Kosovo a Metohija vyhlásila nezávislost jednostranně v únoru 2008 a v poslední době se aktivně pokouší připojit k mezinárodním organizacím, včetně UNESCO a Interpolu.

 

Proti uznání Kosova je více než 60 zemí včetně Ruska, Indie a Číny a pět členských států Evropské unie.

Pokec24.cz