Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rusko varuje země východní Evropy před nasazením vojáků USA

17. 8. 2020

Rusko varuje země východní Evropy před nasazením vojáků USA

 

Moskva naléhá na partnery ve východní Evropě, aby zvážili rizika a přemýšleli o důsledcích rozmístění americké armády na rotačním základě na svém území.

Ilustrační foto

17. srpna 2020 - 10:10

 

Vystoupila s tím mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharová.

 

„V tuto chvíli mluvíme o umístění téměř trvale významných kontingentů Spojených států a jejich spojenců ve východní Evropě - to znamená, že tam, kde nikdy předtím nebyly. Skutečnost, že taková přítomnost je označována jako druh neustálé rotace, nemění podstatu věci. Tyto kroky, pokud budou provedeny, by ohrozily ustanovení stanovené v Zakládajícím aktu NATO-Rusko z roku 1997, zejména pokud jde o nevysílání „významných vojenských sil do nových členských zemích aliance“," uvedla Zacharová.

 

Podle ní to všechno svědčí o úmyslu Spojených států a jejich spojenců v NATO pokračovat v utváření určitého napětí v linii kontaktu s Ruskem na úkor zájmů evropské bezpečnosti.

 

„Je zřejmé, že takové provokativní sklony nezůstanou bez řádné reakce Ruska. Tuto skutečnost je třeba vzít v úvahu v hlavních městech východoevropských zemí, které ve dne v noci přemýšlejí o tom, s čím dalším přijít ve směru rusofobie, a zvát americké vojáky. Vyzýváme je, aby zvážily všechna rizika a vážně přemýšlet o důsledcích," řekla zástupkyně ruského ministerstva zahraničí.

 

Contra Magazin: NATO mění Evropu na cíl jaderného úderu!

 

Dříve americký ministr obrany Mark Esper uvedl, že z Německa bude staženo celkem téměř 12 tisíc amerických vojáků, z nichž většina (6,4 tisíc) půjde domů, a zbytek bude přesunut do zemí NATO v Evropě, včetně Itálie a Belgie. Velitelství amerických sil v Evropě se plánuje přestěhovat z Německa do belgického Monsu, informoval generál Tod Walters, velitel amerických sil v Evropě a nejvyšší velitel kombinovaných sil NATO v Evropě. Mons je nyní sídlem Nejvyššího velitele spojeneckých sil NATO v Evropě.

 

Po oznámení stažení vojsk z Německa Spojené státy ohlásily odeslání dalších 1 000 vojáků do Polska k posílení 4 500, kteří tam již byli.

 

Iniciativa vojenského zadržování Ruska je financována Kongresem USA v posledních pěti letech. Ta předpokládá zvýšení přítomnosti amerických vojáků ve východní Evropě na tzv. rotačním základě.

 

(kou, prvnizpravy.cz, ria.ru, foto: arch.)

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář