Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rozhodujícím rokem byl rok 1991. Zánik Jugoslávie a Sovětského svazu 2

23. 2. 2021

Rozhodujícím rokem byl rok 1991. Zánik Jugoslávie a Sovětského svazu 2

globe-32299_960_720

 

Příspěvky od messin 23.2.2021

Marcus Papadopoulos, Global Research

 

Po skončení válek v Chorvatsku a Bosně bylo mezinárodní právo zanecháno otřesené a v šoku, zatímco svět naprosto ovládly USA. Cesta k budoucím intervencím v oblasti i jinde ve světě nyní byla Západu otevřená.

 

USA a Velká Británie však nebyly na Balkáně ještě zcela hotové. Svazová republika Jugoslávie, zahrnující Srbsko a Černou Horu, a která se vynořila z popela Socialistické federativní republiky Jugoslávie, byla socialisticky řízená země, i když v sobě měla prvky ekonomiky volného trhu, a která měla blízké vztahy s Ruskem (a do jisté míry i s Čínou). Aby dokončili svou kontrolu nad Balkánem, chtěli Američané zničit Svazovou republiku Jugoslávii, vnutit Bělehradu prozápadní vládu a zahájit kolonizaci Srbska a Černé Hory. Washington však potřeboval záminku. A v roce 1999 ji Američané našli: Kosovo.

 

Kosovo a Metochie jsou kolébkou srbské civilizace a duší srbské identity. Tato země je srbský Jeruzalém. V důsledku demografických změn, zejména kvůli obrovským úmrtím Srbů v první a druhé světové válce, jsou dnes Srbové v Kosovu a Metochii menšinou, přičemž většinu obyvatel tvoří Albánci. V roce 1998 zahájila Kosovská osvobozenecká armáda (UCK), albánská teroristická a organizovaná zločinecká skupina, napojená na islámský terorismus, vražednou kampaň v Kosovu a Metochii proti srbským a albánským civilistům, policii a vojenskému personálu s cílem osamostatnit provincii.

 

Washington, který dříve UCK označoval za teroristickou organizaci, začal UCK poskytoval politickou a vojenskou pomoc. Na začátku roku 1999 však jugoslávská armáda UCK téměř zničila. USA si tedy uvědomily, že aby dosáhly svého cíle v kolonizaci Srbska a Černé Hory, musejí přímo zasáhnout v Kosovu a Metochii na straně UCK. Američané však potřebovali záminku. Novináři z USA a Velké Británie tedy začali tvrdit, že Srbové provádějí genocidu proti Albáncům v Kosovu a Metochii, zmiňujíc počet 500.000 zavražděných Albánců.

 

Poté, po bitvě mezi jugoslávskými vojáky a teroristy UCK na místě zvaném Račak, Američané a Britové tvrdili, že našli „kouřící zbraň“, která měla ospravedlnit zásah NATO, a tvrdili, že tam byli zavražděni albánští civilisté, což se nakonec ukázalo jako nepravdivé. Poté, co Bělehrad odmítl ultimátum ze strany USA, zahájilo NATO brutální 78 denní leteckou válku proti Jugoslávii, včetně úderů na civilní cíle po celé zemi a shození ochuzeného uranu na civilní území, což byl čin, který následně způsobil masivní nárůst rakoviny u srbského obyvatelstva.

 

Letecká válka NATO proti suverénní zemi a členu OSN bez svolení Rady bezpečnosti OSN zůstává dodnes nejkrutějším útokem na mezinárodní právo a systém založený na mezinárodních pravidlech zůstal od té doby poškozen. To, co Američané a Britové udělali Srbsku, vytvořilo precedent pro invazi do Iráku, bombardování Libye a přímý americký vojenský zásah v Sýrii.

 

V roce 2008 Washington a Londýn podpořily a uznaly jednostranné vyhlášení nezávislosti Albánců v Kosovu, zjevné porušení mezinárodního práva a mezinárodně uznávaných hranic Srbska.

 

Pokud jde o americké a britské obvinění z genocidy v Kosovu a Metochii, v roce 2000 tým patologů OSN složený ze španělských lékařů objevil v srbské provincii přibližně 2.000 těl, Srbů i Albánců, z nichž většina zahynula v boji. Stejně jako obvinění Západu ze zbraní hromadného ničení v Iráku, i jeho obvinění z genocidy v Kosovu a Metochii byla lež.

 

Akce Západu v bývalé Jugoslávii tedy vytvořila precedent pro to, co Západ později udělal v Iráku, Libyi, Sýrii a na Ukrajině. Koncept nezávislých suverénních států zakotvený v mezinárodním právu byl zničen Západem v bývalé Jugoslávii.

 

Na začátku toho článku jsem řekl, že rok 1991 byl také určujícím rokem pro mezinárodní scénu, protože to byl rok, ve kterém SSSR přestal existovat.

 

Od roku 1945 do roku 1991představoval Sovětský svaz impozantní protiváhu USA na mezinárodní scéně.

 

Ale s oslabením a rozpadem sovětského kolosu se připravila pro Západ cesta k tomu, aby dosáhl globální dominance a bombardoval či napadal suverénní země v geostrategických částech světa, aby si našel cestu.

 

Ruská federace nebyla schopná zabránit roztrhání Jugoslávie na kusy, bombardování Srbska, invazi do Iráku, bombardování Libye a vzplanutí konfliktu v Sýrii. Je to diskutabilní bod, ale pokud by nebyl rozpuštěn Sovětský svaz, domnívám se, že by k výše uvedeným událostem nedošlo, hlavně proto, že USA a jejich spojenci by to v první řadě vůbec nezkoušeli kvůli hrozbě a odstrašení, které představoval SSSR.

 

Kvůli katastrofě, kterou byli Michail Gorbačov a Boris Jelcin, byla USA a Velké Británii poskytnuta zlatá příležitost udělat, co se jim ve světě zlíbí a této příležitosti se vesele chopily.

 

Nyní Rusko pod silným vedením Vladimira Putina znovu získalo mnoho ztraceného statusu supervelmoci. Ale Rusko je z hlediska moci stále ve stínu Sovětského svazu.  Věřím, že se tato situace v budoucnu změní, ale bude to vyžadovat značný čas.

 

Vladimir Putin musí sedět ve své kanceláři a naříkat, že pokud by byl Michail Gorbačov skutečným vůdcem, pak by on, Vladimir Vladimirovič byl dnes generálním tajemníkem Komunistické strany Sovětského svazu a měl na starosti supervelmoc. Rok 1991 změnil běh dějin. Zničení Jugoslávie a smrt Sovětského svazu přinesly krveprolití, kterého se svět od té doby stal svědkem. Rok 1991 byl pro Západ slavným rokem, protože ohlašoval začátek jeho globálního nadvlády. Ale pro země v geostrategických částech světa, které prováděly nezávislou zahraniční politiku, byl rokem fatálním, doslova i obrazně.

Překlad Messin

Zdroj:  https://www.globalresearch.ca/the-defining-year-was-1991-the-demise-of-yugoslavia-and-the-soviet-union/5628115

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář