Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rezoluce Rady bezpečnosti OSN číslo 1244

27. 12. 2022

Rezoluce Rady bezpečnosti OSN číslo 1244

ze dne 10. června 1999

a praxe na Kosovu
 

„Rada bezpečnosti s ohledem na zásady a cíle Charty OSN, … „je odhodlána vyřešit vážnou humanitární situaci v Kosovu a umožnit bezpečný a svobodný návrat všech uprchlíků a vysídlených osob do jejich domovů,„odsuzuje všechny akty násilí vůči kosovské populaci a teroristické činy spáchané kteroukoli ze stran,
„připomíná prohlášení generálního tajemníka z 9. dubna 1999, v
němž vyjádřil znepokojení nad humanitární tragédií probíhající v Kosovu,
„stvrzuje právo všech uprchlíků a vysídlených osob na bezpečný
návrat do svých domovů,…“

 

Tak dlouho nám vyprávěli pohádky o Velkém Srbsku, až se jim podařilo oddělit Kosovo od Srbska a vyhnat velkou většinu Srbů z kolébky jejich státnosti – z Kosova.

Pak zbylí Srbové, kteří tam ještě zůstali, museli odcházet nebo dokonce utíkat, aby si zachovali holý život.

 

Na severu Kosova zbyly ještě ostrůvky srbského obyvatelstva. I těch asi 120 tisíc Srbů  již delší dobu je různým způsobem šikanováno, pronásledováno. Přesto drží spolu a nechtějí ze svých původních domovů odejít. Brání se násilí, staví barikády a připravují se k případné nutné obraně.

Do toho opět zasahuje sbor západních velvyslanců. „Podle neoficiálních zdrojů dostal srbský prezident Aleksandar Vučić dopis od velvyslanců západních zemí s ultimátem týkajícím se vývoje situace v tzv. Republice Kosovo. Podle obsahu má prezident 24 hodin na odstranění barikád na severu země. Autory dopisu jsou podle médií velvyslanci Velké Británie, Spojených států, Itálie, Francie a Německa.

Pokud nebude ultimátum splněno, bude kosovský premiér Albin Kurti připraven použít sílu proti Srbům žijícím na severu odštěpenecké provincii, uvedla Pink TV.

 "Situace je tam komplikovaná a složitá," řekl velitel srbské armády v nedělním rozhovoru pro místní zpravodajskou stanici Pink TV, kterou citovala France 24. "Vyžaduje přítomnost srbské armády podél administrativní linie v nadcházejícím období," dodal. Termín administrativní linie použil pro „hranici“ mezi Srbskem a Kosovem.

Srbsko ztratilo kontrolu nad provincií  po vojenské agresi NATO v roce 1999 a odmítá uznat deklaraci nezávislosti kosovských Albánců v roce 2008. V Kosovu, které má asi 1,8 milionu obyvatel, žije zejména na severu téměř 120 000 lidí. Srbové. 

Podotkněme, že samozvané orgány tzv. Republiky Kosovo s podporou Západu jednají v rozporu s rezolucí Rady bezpečnosti OSN č. 1244.“

Německo a Francie se již dříve prostřednictvím svých státníků a diplomatů zasloužily o vítězství majdanistů na Ukrajině. Následně pak „jednáním“ o Minských dohodách“ vytvářely časový prostor nikoliv ke skutečným mírovým jednáním, ale pro vyzbrojení ukrajinské armády pro velkou válku. A to se jim opět povedlo. Povede se jim i současný zásah na Kosovu? Kolik slz západní média vyplakala nad ubohými Albánci na Kosovu, nad jejich pronásledováním, až vše se dostalo do fáze vyčištění posledních Srbů na severu Kosova, a to dokonce za použití síly. Jak vše dopadne? Srbská armáda je v pohotovosti. Jaký dá Vučič povel? K diplomatickým jednáním  s vyloučením použití síly? Bude to stačit? Ve hře jsou i sankce, které Srbsko odmítlo na Rusko uvalit. Pokud Rusko nepodpoří v těchto těžkých chvílích Srbsko…

Dr. O. Tuleškov