Jdi na obsah Jdi na menu
 


Reparace od SRN?

28. 11. 2021

Reparace od SRN?

 

Naše republika se nachází ve velmi těžké ekonomické a sociální situaci. Stále více se zadlužujeme. Počítáme, že nová fialovská vláda bude škrtat v návrhu   státního rozpočtu na příští rok. Lze předpokládat, na čem a na kom bude šetřit. Pamatujeme si ještě praxi odeesáckých vlád z doby Topolánka a Nečese. Jiné to asi nebude. Obyčejní lidé budou patrně postiženi nejvíce. Chceme, aby v bídě, či na její hraně, žily miliony našich spoluobčanů? Jistě ne! Je zde jiné možné řešení, které jsme navrhli téměř před jedním rokem. Zatím bezvýsledně!

 

Z této těžké situace můžeme hledat východisko uplatněním našich reparačních nároků vůči Německu. Jde o velkou finanční sumu, o několik bilionů korun, a to o mnohem více než 5 bilionů.

 

Níže uvádíme zcela konkrétně právní skutečnosti, na nichž jsou založeny naše nároky na reparace, které nám dluhuje SRN. Posuďte sami, zda bychom řešení současné velmi těžké situace měli řešit vymáháním reparací na Německu.

 

Pro zajímavost dodáváme. V nedávné době Němci uznali, že ve své africké kolonii se dopustili genocidy počátkem 20. století. Navrhli Namibii částku jako náhradu škody. Rada náčelníků Namibie ji však odmítla jako urážlivou. Jednání teprve letos vyvrcholila dohodou. Více než miliarda eur by měla v Namibii putovat zejména do projektů na rozvinutí infrastruktury, územní reformy, zásobování vody nebo vzdělávání. Do projektů by měly být zapojeni potomci Hererů a Namů, kteří tvoří etnickou menšinu ve všech sedmi zasažených regionech.

Ačkoliv německá strana považuje dohodu za úspěšnou, části Namibijců se nelíbí. V dokumentu, kterou se zástupci obou zemí chystají podepsat, totiž chybí slova jako „odškodnění“ nebo „kompenzace“ kvůli tomu, že by poté mohly právními kroky po Německu žádat finanční odškodnění i jiné země.

Je proto možné, že v budoucnu bude Namibie žádat další vyrovnání. „Je to základ pro první krok, kterým je omluva. Tu by měly následovat reparace,“ řekl podle deníku The Guardian mluvčí namibijského prezidenta. Jeho vláda už vloni odmítla nabídku Německa na odškodnění ve výši 10 milionů eur.

V letech 1904 až 1908 tu Němci krvavě potlačili povstání zdejších obyvatel a podle historiků povraždili zhruba 65 až 105 tisíc etnických Hererů a Namů. Mnoho dalších bylo mučeno nebo zavezeno do pouští, kde trpěli hladem. Od roku 2015 proto namibijská a německá vláda jednají o vyplacení kompenzací ze strany bývalých kolonistů za masakry způsobené na počátku 20. století. Autor: Petr Hejčl https://www.prehledne24.cz/zahranicni/nemecko-zaplati-za-jednu-z-nejhorsich-genocid-pres-miliardu-eur-o-holocaust-ale-nejde/

 

Budeme při jednáních s Němci o reparacích úspěšnější, než byli Namibijčané? Nebo naši „státníci“ se i nadále o reparace nebudou z „nejrůznějších důvodů“ zajímat? To by však byla, mírně řečeno, jedna z nejhrubějších chyb, kterou by mohli udělat.  Jsme totiž přesvědčeni, že právo na reparace není jejich právem, které mohou v Německu uplatňovat či nikoliv, ale že nositelem tohoto práva jsme všichni my, lid český, a proto jejich povinností, jako ústavních činitelů, je naše právo na reparace uplatňovat.

Dr. Tuleškov