Jdi na obsah Jdi na menu
 


Putin Scholzovi na tiskové konferenci vytkl,

15. 2. 2022

Putin Scholzovi na tiskové konferenci vytkl,

 že se ohání argumentem, že generace obou státníků si neumí válku v Evropě představit.

„Vždyť jsme byli svědky války v Evropě, kterou rozpoutal blok NATO proti Jugoslávii s bombovými a raketovými údery na hlavní město jedné z evropských zemí, totiž Bělehrad. A to se stalo bez schválení OSN, takže to byl velmi špatný příklad,” rozohnil se Putin. Dodal ale, že válku v Evropě nyní nechce.

 „V Jugoslávii byla poněkud jiná situace. Tam byla hrozba genocidy a bylo potřeba tomu zabránit,” reagoval Scholz.

„To, co se odehrává v Donbasu, je právě genocida,” poznamenal k tématu ještě Putin. (Výňatek z článku „Budeme postupovat podle plánu, Novinky.cz)

Je ostudné, že pan kancléř O. Schulz, o kterém se říkalo, že chce uplatnit novou východní politiku v Evropě, se dosud nevymanil ani ze zastaralé představy o tom, proč válka v Jugoslávii začala. Jedním z válečných podpalečů byl tehdejší ministr zahraničních věcí SRN, Hans-Dietrich Genscher, kterému se podařilo za pomoci Vatikánu změnit přátelský postoj řady států k Jugoslávii v opak. Bělehrad bombardovali i němečtí letci. Někdy začátkem 90. let minulého století Klaus Kinkel prohlásil, že Srbsko musí být sraženo na kolena. Ale ani bombardováním Srbska Němci tento cíl nedosáhli.

Vše se dělo bez souhlasu Rady bezpečnosti ONS, jejíž rezoluce č. 1244 zakotvovala Kosovo jako součást Srbska.  Ale v jednom měl pan kancléř pravdu. V Jugoslávii hrozila genocida, ale těmi, jímž hrozila byli Srbové, nikoliv Kosované. Jak dlouho ještě po „válce“ docházelo k těžkým zločinům i na území Kosova? Vězněným Srbům byli odnímány orgány, které kosovští zločinci dovedli dobře zpeněžit na západních trzích. Ví to pan kancléř?

Závěrem tiskovky pana kancléře Putin upozornil, že to, co se děje na Donbasu je již genocidou.

Myslíme si, že by bylo lepší, kdyby pan kancléř O. Schulz do Moskvy raději nejezdil. Dále bychom si mysleli, že připravuje novou východní politiku, která by mohla pomoci Evropě stát se lepší.

Dr. O. Tuleškov