Jdi na obsah Jdi na menu
 


Prezidenti Estonska, Lotyšska, Litvy a Polska požadují okamžitou kapitulaci Lukašenka

3. 9. 2021

Prezidenti Estonska, Lotyšska, Litvy a Polska požadují okamžitou kapitulaci Lukašenka

24. 8. 2021

Prezidenti Estonska, Lotyšska, Litvy a Polska vystoupili při své návštěvě Kyjeva se společným prohlášením o Bělorusku.

Kersti Kaljulaidová, Gitanas Nausėda, Egils Levits a Andrzej Duda uvedli, že „před rokem, v srpnu 2020, občané Běloruska doufali, že získají právo určovat budoucnost své země ve svobodných volbách“.

„Běloruské úřady nevyslyšely jejich hlas. Účastníci pokojného lidového hnutí, které nemá v dějinách země obdoby, jsou trestáni uvězněním nebo vyhnanstvím, nařizují jim mlčet. Naděje byla vystřídána strachem v atmosféře rostoucích represí. Jsme solidární se všemi obyvateli Běloruska, kteří pociťují omezování lidských práv ve své zemi. S rostoucím znepokojením také pozorujeme porušování práv běloruských občanů v zahraničí. Vynucené přistání letu Ryanair 4978 je akt státního únosu, bezprecedentní porušení mezinárodního práv, což je pro nás nepřijatelné,“ uvedli čtyři prezidenti. A dodali, že od června t.r. je východní hranice EU a NATO vystavena „hybridním útokům“.

„Zranitelní občané třetích zemí jsou využíváni jako spotřební materiál pro nezákonné přechody hranic z Běloruska. To není migrační krize, ale politická hybridní operace Lukašenkova režimu, která má odvést pozornost od rostoucího počtu případů porušování lidských a občanských práv tímto režimem. Odsuzujeme toto nepřijatelné chování. Neúčinný nátlak a neuvážené kroky neovlivní naši koordinovanou politiku ve vztahu ke krizi v Bělorusku. Děkujeme našim partnerům v EU a spojencům v NATO za solidaritu, politickou i praktickou podporu našeho úsilí k odražení hybridních útoků. Naprosto zásadní jsou opatření Evropské komise a agentur EU k omezení nekontrolované migrace. Usilujeme také o navázání stabilní spolupráce v Iráku a dalších zapojených zemích s nadějnými vyhlídkami na uzavření škodlivých kanálů pro pašování lidí,“ ujišťují Kaljulaidová, Nausėda, Levits a Duda.

Žádají také propuštění všech „politických vězňů“, „poskytnutí svobody volby demokratické budoucnosti běloruskému lidu“ a „zahájení inkluzivního národního dialogu v zájmu svobodných a spravedlivých voleb“.

„EU od října 2020 stupňuje sankce proti běloruskému režimu. Vítáme nedávné sankce našich spojenců v NATO: Spojených států, Spojeného království a Kanady. Další spolupráce s našimi partnery a spojenci zajistí uvalení dodatečných sankcí proti běloruským úřadům. I nadále trvá naše přesvědčení o tom, že vůle lidu v Bělorusku musí být základním ukazatelem budoucího rozvoje Republiky Bělorusko“, uzavřeli své prohlášení Kaljulaidová, Nausėda, Levits a Duda.

Převzato z Eadaily

Outsidermedia.cz