Jdi na obsah Jdi na menu
 


Povím Vám něco o eurounijní diplomacii a vrcholu drzosti

21. 1. 2021

Povím Vám něco o eurounijní diplomacii a vrcholu drzosti

Bakalovy Hospodářské noviny bijí na poplach. Bijí se jako lvi za cizí zájmy a proti zájmům České republiky. Bakalovy Hospodářské noviny jsou protektorátní tiskovina bojující za upevnění nadvlády nadnárodních firem, které na naší republice parazitují. Ty země se tváří, že se laskavě ujaly České republiky. Ano, chrání nás před našimi vlastními zájmy. O co jde? Češi si dovolili pomyslet na částečnou potravinovou bezpečnost. Ti, kterým leží na srdci zájem českých zemědělců a spotřebitelů si dovolili pomyslet na to, že 55% potravin, které jsme si dříve dovedli ze 100% vyrobit sami, by mělo pocházet z české produkce.
Novela zákona včera prošla v Poslanecké sněmovně. Stále ještě většina poslanců dokáže jednat ve prospěch občanů vlastní země. Největší média ovšem patří zastáncům té menší poloviny. A právě tak Senát zvolený většinou z 16% voličů.

Bakaloviny, konkrétně jistý Ondřej Houska píše, že 8 velvyslanců napsalo 2. prosince dopis předsedovi Zemědělského výboru Jaroslavu Faltýnkovi. Připomínají mu, že už v červnu ho varovali, že povinné kvóty na potraviny nejsou v souladu s legislativou Unie. A že komisař pro vnitřní obchod Thierry Breton napsal ministru zemědělství Miroslavu Tomanovi cosi o unijním právu. Tvrdí, že by se kvótami zvýšily ceny a omezila svoboda výběru pro spotřebitele, narušil by se jednotný trh a volný pohyb zboží. Tvrdí, že velké řetězce samy proaktivně vyhledávají v České republice domácí producenty. Česká republika prý značně profituje z jednotného trhu. Doufají prý, že všechny pozměňující návrhy budou v souladu s evropským právem.

Jak je to s jejich laskavostí? Na jejich straně hřiště je sedm hráčů a rozhodčí, na naší půlce hřiště tři hráči. Smíme hrát podle jejich pravidel. Nevážíme si toho, že nám omezují výrobu, že k nám dovážejí svoje přebytky za dumpingové ceny, což je všude na světě nekalá obchodní praktika, jen v Evropské unii je to prý v pořádku. Ve Francii musí obchod zaplatit dodavateli o 10% víc než jsou výrobní náklady a obchodníci smějí mít nanejvýš 25% přirážku + DPH. V České republice nemají zahraniční řetězce přirážky nijak omezeny. Běžně přesahují 100% To jsou ty jejich rovné podmínky. Zemědělce nutí prodávat bez zisku.

Podle nás vypadají rovné podmínky jinak: stejné dotace, stejné podmínky výkupu, stejně omezené obchodní přirážky. Pak by byly nižší ceny potravin pro spotřebitelé. To jejich řetězce je předražují, aby mohly nezdaněné zisky v souladu s evropským právem vyvážet z České republiky. Za rovných a ne těch unijních podmínek dokážeme snadno konkurovat jejich produkci a za několik let dosáhneme plné soběstačnosti ve všem, co naše zemědělství vždy produkovalo. A ještě bychom mohli vyvážet. Pomohlo by to rozvoji venkova a celé České republiky. Českého spotřebitele by pak ani nenapadlo chtít zboží, které bylo v zahraničí neprodejné, leželo ve skladech a cestovalo stovky kilometrů.

Jejich obchodníci ale chtějí ještě levnější zboží. Mimoevropské, bez kontroly kvality, bez omezení postřiků, hormonů, antibiotik, proto potřebují snížit zemědělskou výrobu, aby byl odbyt. Vůbec se jim nehodí, abychom vyráběli víc. Až nebude domácí produkce, ceny porostou, tak jako květák za 99 korun kus. To je jejich opravdový zájem.

My máme jen dvě možnosti. Buď budeme trvale ustupovat, - nebo hájit svoje zájmy. To znamená být v konfliktu s jejich pravidly, která nám vnutili.
Všechny západní země mají mnohem větší zemědělské dotace a většina navíc dotace přímo na vývoz a dopravu při vývozu. Je vrchol eurounijní drzosti nazývat tyto nerovné podmínky „Společná zemědělská politika“ Je to jejich politika, která nás znevýhodňuje. Teď si troufají nám říkat, že se nesmíme bránit diskriminaci?

Kteří velvyslanci to podepsali? - Rakousko, to je řetězec Billa, dovoz vepřového (poraženého v Rakousku, často z vepřů vykrmených v ČR), - Německo (mléčné výrobky z českého mléka, maso z českých prasat Kaufland, Penny, Lidl, - Nizozemí chová 10x více dobytka a 5x více vepřů na hektar, sídlí tam Albert, Tesco, - Polsko (kuřata, vejce, vepřové, hovězí, jablka, jahody), - Španělsko (vepřové, ovoce, zelenina), - k tomu ještě Belgie, Francie a Itálie, brambory, víno, osiva, skopové, atd.
Jejich obchodní zájmy, to jsou ta společná pravidla.

Jak hlasovala česká Poslanecká sněmovna? Podle pravidel Covid je přítomna jen polovina poslanců. Návrh prošel s většinou 57 poslanců, 35 bylo proti. 8 se zdrželo.Návrh podpořili poslanci SPD, ANO, ČSSD a KSČM - a někteří nezařazení.

Kdo hlasoval proti českému zemědělství a ve prospěch zahraničních dovozců a obchodníků? - Abychom věděli, k čemu by vedlo jejich vítězství ve volbách:
Byli to poslanci ODS, Pirátů, Lidovci, TOP09 a Starostové. Budeme si to pamatovat.

Ještě není vyhráno.

 

Vydáno: 21.1.2021  v  10.16   Autor: MUDr. Ivan David Europoslanec SPD, nwoo.org

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář