Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pokud se NATO dotkne příslušníků mírových sil v Podněsteří, ruská vojska budou v Oděse

29. 7. 2021

Pokud se NATO dotkne příslušníků mírových sil v Podněsteří, ruská vojska budou v Oděse

29. 7. 2021 Janinna žádný komentář Moldavsko, NATO, Rusko

V případě zablokování ruských mírových sil v Podněstří zahájí Rusko odblokovací útok, uvedl předseda výboru Rady federace Federálního shromáždění Ruska, generálplukovník Viktor Bondarev.

Bondarev uvedl, že mírový kontingent v Podněstří je dodnes jediným garantem míru v tomto regionu.

„Rumunsko, člen NATO, se po celou tu dobu ani nepokouší skrýt agresivní plány. Další zúčastněnou stranou v tomto procesu je Ukrajina. Od roku 2014 aktivně diskutuje o možnostech vojenské blokády ruských mírových sil,“ uvedl senátor.

Podle Bondareva nástup proevropských sil k moci v Moldavsku dává NATO skutečnou šanci zasáhnout Rusko jak politicky, tak vojensky.

Předtím bývalý poradce prezidenta USA John Bolton prohlásil, že „Moldavsko, které zůstává v „šedé zóně“, si ještě neuvědomilo životní nutnost vstupu do NATO“. Doporučil rozmrazit konflikt v Podněstří. Podněstří je podle něj projektem Ruska a existuje odděleně od Moldavské republiky jen díky pokračující vojenské přítomnosti Moskvy, kterou je třeba eliminovat.

Připomeňme, že Moldavsko v květnu podepsalo memorandum o vytvoření „sdruženého tria“ s Gruzií Ukrajinou. Jednou z klíčových otázek programu tohoto spolku je „diskuse o situaci na okupovaných územích a řešení konfliktů“. Podle analytiků je tato aliance nástrojem NATO na potlačení Ruska v černomořském regionu.

Viktor Bondarev také poznamenal, že ani Rumunsko, ani Ukrajina by neriskovaly blokování ruských mírových sil v Podněstří bez podpory NATO. Je přesvědčen, že Severoatlantická aliance studuje a zvažuje možnost takové operace.

Bondarev zdůraznil, že pokud k tomu dojde, bude takový krok jednoznačně považován za akt přímé agrese.

Upřesnil, že tato strategie Aliance není pro Ruskou federaci žádným tajemstvím, navíc ministerstvo obrany za účasti výboru, jehož je vedoucím, zpracovalo postup odvetných akcí.

„Vojenská blokáda mírových sil je aktem přímé agrese. V tomto případě Rusko zahájí odblokovací útok. Námořní útočné síly černomořské flotily ruského námořnictva jsou připraveny přistát v Oděse. Není to jen koridor do Podněstří, ale také to znamená jasné vyhlídky na problém Donbasu,“ uzavřel Viktor Bondarev.

Jak informoval EADaily, vedoucí výboru Státní dumy pro záležitosti SNS a vztahy s krajany Leonid Kalašnikov již varoval, že Rusko „posílí podněsterský faktor“, pokud si nová proevropská vláda Moldavska zvolí protiruskou linii.

pokec24.cz