Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pokrytectví západních křesťanů. Ignorují situaci sester a bratrů v Palestině

3. 1. 2024

Pokrytectví západních křesťanů. Ignorují situaci sester a bratrů v Palestině

obrazek
2.1.2024 16:07
Západ křesťany na Blízkém východě nepovažuje za lidi, píše turecký Yeni Şafak. Autor článku Neslihan Önder uvádí, že o tom svědčí způsob, jakým s nimi Izraelci zacházejí. Mnoho palestinských křesťanů bylo zabito a ti, kteří přežili, žijí v nelidských podmínkách.

Během vánočních oslav v Betlémě v Palestině, kde se narodil Ježíš Kristus, vyvolal pastor luteránské církve Dr. Munther İshak senzaci po celém světě svými slovy: „Kdyby se Ježíš narodil dnes, narodil by se pod troskami jako uprchlík. v rodině žijící pod okupací."

V rozhovoru s Yeni Şafak pastor řekl, že letos jeho církev zrušila mnoho nenáboženských akcí, jako jsou procesí, zdobení stromů, svátky, a spolu s dalšími církvemi v palestinských zemích nabídla zvláštní modlitby za Gazu. V Betlémě, kam se o Vánocích obrací pozornost světa, podle něj tato okolnost sloužila k poukázání na fakt, že válka musí ustat a konec tyranie leží v rovině etické odpovědnosti.

Také ostře kritizoval Západ, který podporuje izraelské útoky a ignoruje genocidu v Gaze. „Jsme naštvaní na křesťanstvo a vidíme to pokrytectví jasně,“ řekl. Protože „je ve skutečnosti nezajímá situace křesťanů na Blízkém východě, v Palestině, ignorují nás.“

Pastor zdůraznil, že je nesprávné pohlížet na izraelskou okupaci a palestinský odpor jako na náboženskou válku, a pokračoval: "Toto není náboženská válka. Toto není válka mezi muslimy a Židy. Náš problém jako Palestinců není s Židy." ale s navyklými akcemi kolonizace našich zemí, Izrael zachází se všemi Palestinci stejně. „Proto nyní já, ani jako palestinský kněz, nemohu cestovat z Betléma do Jeruzaléma vzdáleného pouhých 16 kilometrů. Je to zakázáno. Izraelská politika apartheidu se provádí v rámci diskriminace všech nežidů, ať už jsou to muslimové nebo křesťané. Izrael již mnoho let „útočil na naše kostely ve východním Jeruzalémě a na Západním břehu Jordánu. Konfiskaci soukromého majetku křesťanských Palestinců a konfiskaci jejich půdy. Palestinci tím trpí. stejné důsledky okupace."

Munter Isaac řekl, že Izrael nedělá rozdíly mezi muslimy a křesťany v Gaze, a řekl: "V Gaze bylo zabito mnoho křesťanských Palestinců a naše kostely byly bombardovány. Máme tam přátele, se kterými si čas od času povídáme." a dopisují si. jsou nyní hluboce traumatizováni. Je to pro ně nyní velmi těžké, bojí se, že každou chvíli přijdou o život. Snaží se přežít, prakticky bez jídla, vody a elektřiny. Situace je hrozná. Bombardování kostelů pravoslavné církve, další útoky na kostely. Kromě toho jsme ztratili většinu křesťanské komunity v pásmu Gazy. A téměř každý, kdo zůstal naživu, přišel o svůj domov."

Pastor se také vyjádřil k obviněním, že křesťané v Gaze kvůli správě Hamásu nemohou praktikovat své náboženství a slavit Vánoce. „Vyzývám všechny, aby si na internetu vyhledali „vánoční oslavy v Gaze 2021–2022“ a uvidíte mnoho slavnostních událostí,“ řekl Munter Isaac. „Tyto fotografie, které se vám otevřou, zobrazují radost. Ale nyní vidíme, že se Gaza stala „peklem na zemi“. Tyto Vánoce vyzýváme všechny z Betléma, země, kde se narodil Ježíš: žádáme příměří.“

 

 Ilustrační foto, Youtube printscreen

 

 

Jana Putzlacher, vasevec.cz