Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pekarová Adamová hodlá prodat Budvar, my navrhujeme vymáhat na Německu reparace

15. 6. 2022

Pekarová Adamová hodlá prodat Budvar, my navrhujeme vymáhat na Německu reparace

"Bouři na politické scéně v úterý rozpoutala vládní TOP 09 prohlášením, že v zájmu konsolidace veřejných financí by stát měl prodat nepotřebný majetek a zbavit se vlastnických podílů v některých firmách. Předsedkyně strany Markéta řekla Právu, že by stát měl prodat pivovar Budvar."

https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/pekarova-adamova-chce-prodat-budvar-40400090

Kolik majetku prodal náš stát od 90. let minulého století? Z našeho bohatství nám zbyly jen drobky ze stolu hodujících na náš účet. Privatizace byla považována za všelék našeho hospodářství. Co ukázalo minulých 30 let? Žádná konsolidace veřejných financí se nekonala. Naše bohatství je pryč, utržené peníze také.

Máme nyní vše opakovat? Máme se zbavit posledních zbytků našeho dřívějšího bohatství? Máme utržené peníze svěřit do rukou fialové protinárodní a rozhazovačné vlády? Budou za ně další tanky, děla a munice pro Ukrajinu?

Pokud současná vláda chce skutečně šetřit, nechť konečně přestane dodávat na Ukrajinu zbraně, to především. Má-li skutečný zájem pomoc našim občanům upadlým do bídy, nebo nacházejícím se na jejím okraji, v důsledku současné asociální vládní politiky, pak může začít vymáhat na Německu reparace.

Náš nárok na reparace je založen na Pařížské reparační smlouvě, mezinárodním práv, jehož jedna zásada zakotvuje, že agresor je povinen své oběti nahradit škody, které jí agresí vznikly, a závaznými prohlášeními některých německých ústavních činitelů, od W. Brandta po H.-D. Genschera, že nám Německo zaplatí reparace, jakmile dojde k jeho sjednocení. Německo je sjednoceno přes 30 let a dosud nám ani jednu splátku na  reparace nezaplatilo.

Jde o několik bilionů současných korun. Původně šlo o 360 miliard předválečných korun. Bez úroků, jež Německo je nám povinno též zaplatit,  lze odhadnout, že bychom měli od SRN dostat 5-8 bilionů korun, část z této částky by náležela Slovensku.  Stát bychom mohli oddlužit a další stovky miliard bychom mohli investovat do hospodářské a sociální oblasti.

Podmínkou tohoto kroku je, že ve vládě jsou lidé, kterým jde o naše národní zájmy a že mají dostatek odvahy o ně požádat Německo.

Vážení přátelé,  podporujete návrh paní Pekarové Adamové nebo náš návrh? Nyní již nelze mlčet! Musíme se ozvat! Doba těžkých zkoušek našeho národa, a každého z nás, nastává. Co si na vládě neprosadíme, to nezískáme.

Sdílejte náš článek, šiřte jej, prosíme, a dejte najevo, že s ním souhlasíte, např. i symbolem "To se mi líbí". Děkujeme.

Dr. O. Tuleškov