Jdi na obsah Jdi na menu
 


OSN vyzývá k okamžitému humanitárnímu příměří

12. 3. 2024

OSN vyzývá k okamžitému humanitárnímu příměří

Agentura Organizace spojených národů (OSN) pro palestinské uprchlíky varuje před "tragickou" situací v severní části Gazy, vyzývá k okamžitému humanitárnímu příměří.

Ilustračí foto

12. března 2024 - 07:03


Agentura OSN pro pomoc palestinským uprchlíkům (UNRWA) vydala varování ohledně "tragické" situace v severní části Gazy a vyzvala k okamžitému humanitárnímu příměří v obleženém území před svatým měsícem ramadán.

Varování bylo vydáno agenturou UNRWA v neděli prostřednictvím příspěvku na sociální síti X, když izraelský režim navzdory opakovaným výzvám nadále brání agenturám OSN v doručování pomoci do severní části Gazy.

„Přibližuje se ramadán. Počet obětí na životech stále roste," uvedla UNRWA, zdůrazňující potřebu humanitárního přístupu po celé Gaze a okamžité příměří k záchraně životů. Izraelská armáda již několik týdnů omezuje doručování humanitárních dodávek do severní Gazy, a tisíce dětí tak postrádají dostatečnou výživu a léky, uvádí server PressTV.

Organizace spojených národů již varovala, že pokud se okamžitě nezvýší dodávky humanitární pomoci, počet dětských úmrtí v Gaze "rychle vzroste". UNRWA také varovala před dalším nárůstem dětských úmrtí v pásmu Gazy v důsledku rozšířeného nedostatku potravin a přístupu k bezpečné vodě a lékařským službám.

Mezitím zemřel kojenec a mladá žena na severu Gazy, kde je odhadem 300 000 lidí vystaveno hladomoru, na těžkou podvýživu a dehydrataci, protože Izrael blokuje bezpečné doručování pomoci.

 

 


Ministerstvo zdravotnictví v Gaze oznámilo v sobotu ve vyjádření, že dvouměsíční kojenec ženského pohlaví zemřel na podvýživu a dehydrataci v nemocnici Kamal Adwan v severní Gaze.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Ašraf al-Kudra také uvedl, že hlad a dehydratace způsobily smrt 20leté ženy v nemocnici Al-Šifa, kde minulý pátek zemřeli na stejnou příčinu již tři další mladí lidé.

Tyto nové oběti zvýšily počet známých úmrtí způsobených hladomorem v Gaze na 25, dodal. Qudra také uvedl, že "nárůst úmrtí z důvodu podvýživy a dehydratace potvrzuje, že hladomor v severní Gaze dosáhl smrtících rozměrů."

Izrael zahájil svou válku v Gaze 7. října poté, co palestinské odbojové hnutí Hamas provedlo operaci Al-Aqsa Storm.

Od začátku ofenzivy režim v Tel Avivu zabil 30 960 Palestinců a zranil dalších 72 524. Režim v Tel Avivu rovněž uvalil na území "úplné obléhání", čímž odřízl dodávky paliva, elektřiny, potravin a vody pro více než dva miliony Palestinců žijících tam.

Toto obléhání vyvolalo mezinárodní obavy a výzvy k ukončení násilí a zajištění okamžité humanitární pomoci obyvatelům Gazy. Přestože několik zemí a mezinárodních organizací nabídlo pomoc a vyzvalo k dialogu, izraelská blokáda a omezení nadále ztěžují doručení nezbytných zásob do oblasti.

 

Tato situace nejen zvyšuje humanitární krizi v Gaze, ale také prohlubuje dlouhotrvající konflikt mezi Izraelem a Palestinou. Světové společenství stojí před výzvou nalézt řešení, které zajistí dlouhodobý mír a bezpečnost pro obě strany, zatímco aktuálně se soustředí na zmírnění utrpení nevinných civilistů uvězněných v konfliktu.

Mezinárodní právníci a lidskoprávní organizace rovněž kritizují izraelské akce jako porušení mezinárodního humanitárního práva, zejména s ohledem na kolektivní trest a nepřiměřené použití síly proti civilním obyvatelům. Vyzývají k nezávislému vyšetřování a odpovědnosti za zločiny spáchané během konfliktu.

V této kritické době se oči světa upínají k diplomatickým snahám a možnosti mezinárodního zásahu, který by mohl ukončit utrpení v Gaze a otevřít cestu k trvalému míru a spravedlnosti pro všechny zúčastněné strany.

 

(jk, presstv.ir, screen: bbc news.)