Jdi na obsah Jdi na menu
 


Newsweek - Po Bachmutu? Vyčerpávající bitva zanechává Ukrajinu poničenou, Rusko na vzestupu

26. 4. 2023

Newsweek - Po Bachmutu? Vyčerpávající bitva zanechává Ukrajinu poničenou, Rusko na vzestupu

Publikováno 25 dubna, 2023 | Autor: vlkp

 

Dosud jsem zaznamenával  praskání ledů ohledně nabádání  amerických medií  Bidenovi a  jeho administrativě, aby  začala  myslet na nějaké  mírové urovnání ohledně Ukrajiny  s  Ruskem v tisku, který  bych charakterizoval na rozvrstvení společnosti jako nižší střední třídu. Nikoli svým sociálním postavením, ale  vlivem na  celkový mainstream. Jenže  když  se  něco  takového a navíc  ve velmi důrazném pojetí objeví v takovém Newsweeku? Tohle   už  je doopravdy na pováženou! Tahle  tradiční součást  toho nehlavnějšího publikačního proudu, to není  nějaký  menší specializovaný  web, nýbrž  širokozáběrová mínkotvorná publikace! Takže  to vypadá, že  fázi praskání ledů mají nejspíš  v USA , na rozdíl od Fialalandu  za sebou,  nyní se začínají uvolňovat  kry  a  strhává je proud, abych tak  řekl.

Ale  uvidíte  sami, až si přečtete článek

After Bakhmut: Draining Battle Leaves Ukraine Battered, Russia Rising

podle překladače

Po Bachmutu? Vyčerpávající bitva zanechává Ukrajinu poničenou, Rusko na vzestupu

Na tom, že Američan vyvěšuje ukrajinskou vlajku, není nic vlasteneckého. Stejně tak není nic zrádného na tom, když Američan zpochybňuje neomezenou podporu cizímu národu v cizí válce. Uznat, že Ukrajina neporazí Rusko bez mnohem větší americké intervence, není proruské, ale  realitou.

V letech 2014 až 2022 došlo na východní Ukrajině k násilnému separatistickému povstání. Aby zabránila ruské intervenci, vybudovala vláda v Kyjevě podél své východní hranice řadu silně opevněných měst a zásobovacích cest. Bakhmut byl důležitým dopravním uzlem v této síti.

Když jsme před pěti měsíci psali, že Bakhmut nakonec připadne Rusům, někteří čtenáři těchto stránek se nám posmívali. Copak jsme nepochopili, že Ukrajina vyhrává válku? No, Ukrajinci postavili pozoruhodnou obranu v bitvě, která se stala nejkrvavější bitvou 21. století, ale většina Bakhmutu, včetně životně důležitých železničních tratí, padla. Trvalo to déle, než jsme čekali, ale tato porážka ještě snížila pravděpodobnost, že Ukrajina může obnovit své hranice z roku 2014 bez přímého zásahu jednotek NATO .

Jak často jsme slyšeli, že špatně vycvičené, špatně vedené a špatně vybavené ruské jednotky, z nichž mnozí byli žoldáci a bývalí odsouzenci, utrpěli ohromující ztráty a byli zahnáni zpět z území, které původně obsadili? To vše může být pravda. Nic to nemění na skutečnosti, že Rusko je nyní připraveno plně využít pádu Bachmutu, jakmile přijde suché letní počasí.

Před sedmi měsíci Rusko zmobilizovalo 300 000 záložníků a využilo mezidobí k jejich výcviku. Urychlila zbrojní výrobu a nashromáždila značné množství vybavení a munice. Statisíce ruských vojáků jsou nyní rozmístěny na východní Ukrajině, kde začaly postupovat na mnoha místech podél 450 mil dlouhé fronty.

Ukrajina na druhé straně soustředila mnoho ze svých nejlépe vybavených a nejlépe vycvičených jednotek v Bakhmutu, kde do nich po měsíce bušilo ruské dělostřelectvo, rakety a bezpilotní letouny. V bitvě o Bachmut ztratila Ukrajina tisíce zkušených vojáků, které nemohou být nahrazeny branci s několika týdny zrychleného výcviku.

Západní zbraně umožnily obranu Bakhmutu. Podpora NATO pro Ukrajinu znovu a znovu eskalovala od raket krátkého doletu Javelin a Stinger přes baterie raket středního doletu HIMARS a Patriot až po těžké zbraně, jako jsou tanky Abrams a bojová vozidla Bradley. Když se vlna bitvy obrátila proti přetěžovaným a překonaným Ukrajincům, kyjevští obhájci na Západě se nepozastavili, aby přemýšleli o tom, jak by mohli tuto tragédii ukončit. Místo toho požadovali dodávku stíhaček a raket dlouhého doletu.

Tyto dodávky zbraní podnítily hněv veřejnosti v Rusku a upevnily přesvědčení, že jsou nyní ve válce s NATO. Dodávka německých tanků Leopard II měla za následek moskevské titulky jako „Německé tanky jsou opět na ruské půdě“ a dokonce úvodníky tvrdící „Čtvrtá říše vyhlásila Rusku válku“. Člověk nemusí být prorokem, aby viděl, kam tato přetrvávající eskalace vede nebo proč je třeba ji zastavit.

Nejsme generálové, ale rozumíme ekonomii. Vždy se nám zdálo krajně nepravděpodobné, že by národ s HDP v roce 2021 ve výši 200 miliard dolarů a populací 44 milionů mohl porazit národ s HDP 1,8 bilionu dolarů a populací 145 milionů. To by se zdálo být obzvláště pravdivé, kdyby pouze větší národ, to je Rusko, vlastnil značné letectvo, významný obranný průmysl a jaderné zbraně.

Podle statistik Světové banky měla Ukrajina, když válka začala, 44 milionů obyvatel, ale dnes je sotva polovina tohoto počtu, sídlících  stále ve svých domovech. Jedenáct milionů Ukrajinců uprchlo do Evropy nebo jsou vnitřně vysídleni . Několik milionů dalších uprchlo do Ruska a miliony dalších nyní žijí v oblastech pod ruskou kontrolou.

Loni se ukrajinská ekonomika propadla o 30 procent, zatímco ruský HDP klesl jen o 3 procenta. Rubl je dnes vůči dolaru stejně silný, jako byl, když válka začala. MMF předpovídá, že v roce 2023 růst HDP Ruska předčí růst HDP Británie a Německa. Je zřejmé, že západní sankce nezničily ruskou ekonomiku.

Zatímco Rusko zůstává do značné míry soběstačné v potravinách, energetice a vojenském vybavení, velká část ukrajinské infrastruktury leží v troskách. Zatímco Ukrajina se stala silně závislou na NATO ve zbrojení, jak vlastní rezervy NATO, tak ukrajinské zásoby dělostřeleckých granátů a střel protivzdušné obrany ze starých sovětských dob se rychle vyčerpávají. V této opotřebovací válce není čas na straně Kyjeva.

Moskva nahlíží na jakoukoli přítomnost NATO na Krymu v podstatě stejně, jako by se Washington díval na ruské rakety na Kubě nebo na čínskou námořní základnu v Novém Skotsku. Nikdy nebylo realistické očekávat, že Rusko se vzdá Krymu, aniž by utrpělo rozhodující vojenskou porážku. Nyní se však mírové podmínky, které může Kyjev očekávat, staly ještě méně příznivé, než byly před sedmi měsíci.

Z pohledu Moskvy referenda konaná v září 2022 přeměnila provincie Lugansk, Doněck, Záporoží a Cherson na části Ruské federace a v důsledku toho bude Moskva nyní usilovat o plnou kontrolu nad těmito regiony. Za šest měsíců může být Rusko schopno diktovat ještě tvrdší podmínky pro mír.

Mezi klasické požadavky na spravedlivou válku patří rozumná možnost vítězství. Zatímco vymírá generace ukrajinských mužů, smutnou realitou je, že Ukrajina má asi tolik šancí vyhrát válku proti Rusku, jako by Mexiko vyhrálo válku se Spojenými státy. Prodlužování konfliktu tuto rovnici nezmění. Více ukrajinských úmrtí a ničení infrastruktury tuto společnost jen dále traumatizuje. Pokud nejsme připraveni riskovat významnou eskalaci, která by mohla zahrnout síly NATO bojující proti Rusům, nejlepším způsobem, jak zajistit přežití životaschopného, ​​nezávislého ukrajinského státu, je vyjednat urovnání nyní.

David H. Rundell je bývalý vedoucí pracovník  na americkém velvyslanectví v Saúdské Arábii a autor knihy Vision or Mirage, Saudská Arábie na křižovatce . Velvyslanec Michael Gfoeller je bývalý politický poradce ústředního velení USA a člen Rady pro zahraniční vztahy. Sloužil 15 let v Sovětském svazu, bývalém Sovětském svazu a východní Evropě.

Ledy prostě pukly!  Na hlavním toku  amerického politického mainstreamu začínají plout  velké kry.

https://vlkovobloguje.wordpress.com/2023/04/25/newsweek-po-bachmutuvycerpavajici-bitva-zanechava-ukrajinu-ponicenou-rusko-na-vzestupu/

 

Přišlo e-poštou