Jdi na obsah Jdi na menu
 


Návrh pro nové Stanovy ČSBS, či pro jejich novou redakci či doplnění!

17. 4. 2019

 

 

Programové prohlášení stanov ČSBS ( jinak Preambule)  by mělo zcela zásadně obsahovat následující články

 

I) ČSBS jako organizace odbojářů II. odboje proti velkoněmeckému nacismu a obecnému fašismu brání zájmy účastníků II.odboje podle zákona 255/46 Sb., a dále zájmy rodinných příslušníků, jak pozůstalých tak příbuzných bojovníků proti německému nacismu padlých za okupace a na bojištích II.světové války, a pozůstalých po obětech německého nacismu, a jinonárodního fašismu, ať jako politických vězňů, obětí a rukojmí koncentračních táborů všeho typu, vězení III.říše a internačních táborů pro zajatce a rukojmí československé státní příslušnosti v rozhodné době, stejně jako obětí jinonárodního fašismu (od května 1938 do června 1945), jejich potomků a příbuzných. ČSBS je organizace otevřená všem sympatizantům II. odboje od věku zletilosti, a za souhlasu s principy členství a stanovami ČSBS

 

II) ČSBS jako organizace hájící odkaz II.odboje, hájí rovněž  státoprávní odkaz osvobozené republiky, tj. odkaz Košického vládního programu, presidenta Budovatele dr. Edvarda Beneše, a odkaz dekretálního práva založeného v době ohrožení republiky od května 1938 až do června 1945, vtěleného do dekretů presidenta republiky od roku 1940 až do roku 1946.

ČSBS se staví za zákon o Edvardu Benešovu a jeho zásluhách o stát po osvobození z velkoněmeckého jha a bojuje proti všem dehonestacím presidenta Budovatele.

 

III) ČSBS bojuje proti jakékoli revizi státoprávního charakteru republiky jako následníka osvobozené republiky ze jha velkoněmeckého. Bojuje proti pokusům o revizi nebo zrušení tzv. presidentských dekretů let 1940-1946, a to ať doma nebo v zahraničí. Zvláště bojuje proti tzv. landsmannschaftům, které pokládá za nelegitimní organizace vzniklé po  Velkoněmeckem prohrané II.světové válce namířené proti republikánsko-demokratické formě osvobozené republiky na základě dohod vítězných spojenců antifašistické koalice  v Postupimi a v Paříži. 

ČSBS podporuje snahy o konečné vyřešení tzv. reparací nevyplacených ČSR nástupníky Velkoněmecké říše podle Pařížské reparační dohody. O toto vše ČSBS usiluje nikoli na stranicko politickém základě, nýbrž na státoprávním základě tak, jak to odpovídá charakteru organizace odkazu II. protinacistického odboje.

 

IV) ČSBS odmítá jakékoli nároky tzv. landsmannschaftů a jiných tzv. vyhnaneckých skupin o návrat, odškodnění a morální omluvy. Historicko dokumentační komise ČSBS  shromažďuje, analyzuje, a zveřejňuje případy útoků na republiku v tomto směru. Podává rozbory, podněty  a memoranda vládě a zákonodárcům pro realizaci příslušných opatření.

 

V) Členem ČSBS nemůže být jakýkoli člen nebo sympatizant nacistických a fašistických složek II. světové války a jejich poválečných pohrobků, dále příslušník rodin kolaborantů a zrádců republiky za okupace, ani člen organizací působících proti Listině práv a svobod. Takového jedince ČSBS neoceňuje ani nijak nevyznamenává.

 

Navrhovatel:

Jiří Jaroš Nickelli, Boskovice

 

Poznámka: Toto je MINIMUM mantinelů, v nichž by se ČSBS měl zásadně pohybovat jako organizace. Rovněž se navrhuje vůbec obnovit diskusi o dosavadním názvu organizace,který je podle navrhovatele zastaralý nevyhovující  a zaměnitelný s různými extremistickými organizacemi "bojovníků za svobodu" typu např.UCK, a jiných toho typu.

A nesmí se opakovat kauza HERMAN Metálismus!