Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mluví o územní celistvosti Ukrajiny, ale v Srbsku ji zničili

13. 9. 2022

Mluví o územní celistvosti Ukrajiny, ale v Srbsku ji zničili

13.9.2022 12:28

 

„Každý má plná ústa územní celistvosti Ukrajiny, ale v Srbsku ji zničili,“ řekl srbský prezident Aleksandar Vučić v souvislosti s postoji srbské veřejnosti, která většinově odmítá integraci země do bruselských struktur.

Podle Vučiće jde o dvojí standardy Evropské unie v otázkách Kosova a Ukrajiny. Dnes EU podporuje Kyjev a kdysi její členové bombardovali Bělehrad. „Toto je pokrytectví, které lidé v Srbsku nemohou akceptovat, řekl.“

Prezident také připomenul často neomalené požadavky, aby Bělehrad uznal nezávislost srbské provincie Kosovo a Metohije, jíž nezávislost vyhlásili Albánci pod patronací NATO a Evropské unie. Podobně v poslední době Západ nutí Bělehrad k připojení k protiruským sankcím.  Vučić však opakovaně zdůraznil, že takové kroky Srbsko dělat nebude.

Prezident Vučić dnes ve svém vystoupení na mimořádném zasedání parlamentu varoval, že Srbsko je kvůli krokům Prištiny vystaveno významným bezpečnostním výzvám. Na severu Kosova, kde žijí desítky tisíc Srbů,  je stále větší přítomnost speciálních policejních jednotek Prištiny.

Jan Urbach

vaševěc.cz