Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ministerstvo obrany RF - NATO výrazně zvýšilo svůj bojový potenciál na hranicích Ruska

27. 12. 2021

Ministerstvo obrany RF - NATO výrazně zvýšilo svůj bojový potenciál na hranicích Ruska

18:47 27.12.2021

Ukrajinský voják na zahájení vojenských cvičení NATO v Gruzii. Archivní fotografie

© Sputnik / Denis Aslanov

 

Náměstek ruského ministra obrany Aleksandr Fomin na brífinku pro vojenské přidělence a zástupce velvyslanectví v Moskvě obvinil NATO, že ročně provádí do třiceti cvičení, která jsou zaměřena na vedení války proti Rusku.

 

K nejvýraznějšímu rozšíření NATO na východ došlo v roce 2002, kdy během několika vln přibližování infrastruktury aliance k západním hranicím Ruska blok výrazně zvýšil svůj bojový potenciál, sdělil náměstek ruského ministra obrany Alexandr Fomin.

„V roce 2002 byla zahájena jednání o připojení Bulharska, Lotyšska, Litvy, Estonska, Rumunska, Slovenska a Slovinska k alianci, které se rovněž staly členy NATO v březnu 2004. Tento rok byl ve fázi největší expanze NATO. Zároveň výrazně vzrostl potenciál bloku na východním křídle,“ řekl Fomin na briefingu pro vojenské atašé a zástupce zahraničních velvyslanectví akreditovaných v Moskvě.

Hranice NATO se podle jeho slov posunuly o více než tisíc kilometrů na východ, což mu poskytlo možnost používat nestrategické zbraně k zasažení cílů na ruském území.

„Například minimální doba letu z leteckých základen v Estonsku do Petrohradu se zkrátila na několik minut. Většina Kaliningradské oblasti byla v dosahu pouhých dělostřeleckých systémů... NATO dostalo k dispozici významné množství infrastrukturních zařízení na území východoevropských zemí, což rozšířilo možnosti dislokace a přesunu vojsk,“ řekl Fomin.

Dodal, že do arzenálu bloku přibylo velké množství zbraní, vojenské techniky a lidských zdrojů zemí bývalé Varšavské smlouvy... NATO získalo přístup do nových přístavů v Baltském a Černém moři, čímž se rozšířily operační možnosti aliančních námořních sil, řekl Fomin.

 

Náměstek ministra konstatoval, že tak „díky expanzi na východ vzrostl potenciál NATO a proces nebyl“ vyprovokován „Ruskou federací“. Fomin zdůraznil, že „v roce 1997 byly vztahy Ruska se Západem, dalo by se říci, bez mráčku“.

„Ruská strana na různých úrovních potvrzovala svou připravenost budovat spolupráci ve všech oblastech, které se v té době jevily jako nejdůležitější z hlediska evropské bezpečnosti. Nebyly na obzoru žádné výzvy vyžadující rozšíření aliance. I když po znovusjednocení Německa v roce 1990 se členem Aliance stala celá sjednocená země včetně bývalé NDR. Tím byl vlastně učiněn první krok k rozšíření bloku. Později následovaly nové vlny rozšiřování NATO,“ řekl Fomin.

Připomněl, že v roce 1997 po summitu NATO v Madridu začala jednání o připojení k bloku Česka, Maďarska a Polska. Tyto země se 12. března 1999 staly prvními bývalými členskými zeměmi Varšavské smlouvy, které vstoupily do Aliance.