Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kongresman žádá, aby USA podpořily polské snahy o reparace od Německa

1. 9. 2023

Kongresman žádá, aby USA podpořily polské snahy o reparace od Německa

1.9.2023 14:32

Republikánský kongresman a předseda podvýboru Sněmovny reprezentantů pro globální lidská práva Chris Smith vyzval americké úřady, aby podpořily polské snahy o získání reparací z Německa. Podle něj ho to k tomu přimělo čtení zprávy o polských válečných ztrátách.

V dohodách mezi Německem a jinými zeměmi a skupinami nehrála vláda Spojených států přímou roli v bilaterálních jednáních od Postupimské konference (...). Naše vláda však vždy nabádala Německo, aby zahájilo jednání s žadateli. Podporovali jsme zásadu, že odškodnění by mělo být vypláceno a že tyto otázky by měly být řešeny v duchu hmotné spravedlnosti, argumentuje Smith.  

V prohlášení zveřejněném na jeho webových stránkách uvedl: „Domnívám se, že americká vláda by měla udělat totéž s Polskem, čímž jasně signalizuje podporu diskusi o polských nárocích. Nemůže se stát, že Polsko – země, která za nacistického Německa trpěla nejvíce – bude jednou z těch, které obdrží nejmenší odškodnění.“

 Jak kongresman Smith uvedl, Německo se dodnes nezavázalo k řádnému navrácení tohoto majetku ani k vyplacení náhrady za jeho krádež, ani se nezabývalo uloupenými kulturními statky a uměleckými díly. (…) Malé skupině Poláků byly vypláceny pouze symbolické částky za to, že byli podrobeni lékařským experimentům, vykonávali nucené práce nebo splňovali přísná kritéria, která je kvalifikovala do jiných úzkých kategorií. Neexistuje ani fórum, kde by polské oběti nacismu mohly jednotlivě vznášet nároky na Německo.

Upozornil také, že německý stát přímo neplatil reparace polskému státu ani s ním neuzavřel dvoustrannou dohodu o odškodnění, ačkoli Německo podepsalo bilaterální dohody s několika zeměmi a mezinárodní dohody s některými skupinami obětí.

Přesto podle Smithe není na úhradu reparací pozdě, protože Německo přijalo ustanovení Postupimské konference o povinnosti platit reparace a tato povinnost nezanikla. Navíc, argumentuje, že Berlín stále vyplácí odškodnění obětem a vyjednává programy na podporu obětí. Skutečnost, že německá vláda tak činí, a přesto odmítá s Polskem byť jen mluvit, je podle Chrise Smitha nevysvětlitelná.

Jan Urbach

vasevec.cz

Foto: Varšava zničená německým okupantem