Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jiří Paroubek na Václaváku - Hlas pro vládního kandidáta Pavla je hlasem pro Fialovu vládu

21. 1. 2023

Jiří Paroubek na Václaváku - Hlas pro vládního kandidáta Pavla je hlasem pro Fialovu vládu

21.1.2023 15:03

Na Václavském náměstí v Praze se dnes uskutečnila další opoziční demonstrace. K účastníkům mimo jiné promluvil bývalý premiéra a předseda soc.dem. Jiří Paroubek, který se věnoval zejména sociálním dopadům politiky vlády. V závěru potom prohlásil, že hlas pro Petra Pavla ve druhém kole prezidentské volby je hlasem pro tuto vládu.

Zdravím vás a jsem rád, že vás tady po delším čase opět vidím tolik. Ten problém, proč jsme zde a ne doma, je stále stejný, jak jsme o něm mluvili na konci října právě zde na Václavském náměstí. Problém se jmenuje Fialova vláda, válkychtivá, nekompetentní a protilidová vláda, která v tomto týdnu bohužel přestála hlasování o nedůvěře ve sněmovně.

Připomenu jen, že Fialova vláda se dostala do Strakovy akademie díky volbám, ve kterých propadl jeden milion hlasů voličů stran, které nezískaly 5% hlasů. Tedy tak nějak se proplížila zadním vchodem. Ani ve sněmovních volbách totiž nezískala na svou stranu většinu národa.

V minulém a tomto roce její neúspěšná činnost pokračuje především v jedné oblasti. Žádná vláda, opakuji žádná vláda Československé ani České republiky od roku 1945 nedokázala během dvou let (tedy minulého a tohoto roku) snížit reálnou průměrnou mzdu lidí téměř o pětinu. Oficiální statistiky ČSÚ jsou pochopitelně o něco příznivější, ale vy všichni víte, o kolik více platíte oproti roku 2021 za chleba, pečivo, cukr, máslo, vejce, maso, vlastně za všechno. Prostě bych jen těžko našel potravinu či důležitou službu, jejíž cena nevzrostla za dva roky nejméně o 20%.

A nejhorší ze všeho jsou ceny energií. Ty vzrostly přímo raketově. A občané musí platit energetickým společnostem, ber, kde ber. Pomoc vlády občanům i firmám kompenzující růst cen energií je vždy malá, opožděná a nedostatečná. Do chudoby propadají stále další a další skupiny českých občanů. Pětina mladých rodin s dětmi nemá na to, aby zaplatila svým dětem obědy ve škole.

Milion a půl lidí, kteří jsou v exekuci a jejich rodinní příslušníci se plácají životem od výplaty k výplatě. Živoří starobní důchodci, zejména ti, co zůstali sami, také matky samoživitelky. Od výplaty k výplatě žije, jak naznačují průzkumy, nejméně pětina - spíše však čtvrtina české společnosti. Další dvě pětiny Čechů mají finanční rezervy na jeden až dva měsíce. A vláda vymýšlí, jak uhradit stamiliardy za bezhlavě a bez výběrových řízení nakupované zbraně a zbraňové systémy. Americké stíhačky prý budou stát až 120 miliard. Německé tanky Leopard 20 miliard a obrněná vozidla pěchoty 50 miliard. A desítky miliard chce vláda utratit za další a další zbrojní šrot. Nemluvě o miliardových zbrojních dodávkách na Ukrajinu. Přitom vláda nadělala ohromný rozpočtový deficit. A udělá všechno pro to, aby to zaplatili lidé z nízko- a středněpříjmových skupin. Tedy my všichni.

Jak na to vláda půjde? Zvýší nižší sazbu DPH a tedy i ceny zj. potravin. Udělá stejně plošné rozhodnutí, které v jiných případech např. při finanční pomoci lidem, kritizuje.

Pár miliard chce vláda vytřepat z lidí také zrušením příspěvků na stavební spoření. Několik milionů zejména mladých lidí tak přijde o to, aby si v budoucnu vylepšili svou bytovou situaci, třeba vkladem uspořené částky do družstva.

Prostě vláda to vede od pěti k jedné. To, že je potřeba ukončit zbytečný a šílený válečný konflikt na Ukrajině, o tom vláda vůbec neuvažuje. Je plně ve vleku amerického vojenskoprůmyslového komplexu a neschopného vedení EU. Přitom ukončení války by dříve nebo později znamenalo pokles cen všech druhů komodit. Počínaje plynem, ropou, průmyslovými kovy a zemědělskými výrobky. A došlo by tedy konečně k zastavení nekonečné inflační spirály, šíleného růstu cen.

Vážení přátelé!

Každý občan má koneckonců za necelý týden možnost se vyjádřit, zda souhlasí se současnou politikou této vlády anebo chce změnu. Pokud budete hlasovat pro vládního kandidáta Pavla, Vláda to pochopí jako souhlas se svou politikou.

To chcete? Pryč s touto vládou i s jejím generálem!