Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jako sňatkoví podvodníci…

4. 11. 2021

Jako sňatkoví podvodníci…

 

 Piráti se ohánějí různými „analýzami“, proč v posledních parlamentních volbách dopadli, jak dopadli.

Rozhodl jsem se, že jim zde zdarma poskytnu svůj rozbor.

 V roce 2017 Piráti z politického suterénu vystartovali s téměř 11 % na těsnou třetí příčku hned za druhou ODS. Tento jejich výsledek lze z velké části přičítat krizi ČSSD a jejímu pádu až na 7 %. Starostové a nezávislí obdrželi v roce 2017 něco kolem 5 % voličských hlasů.

 Co se stalo od té doby? Piráti odmítli participovat s ANO ve vládě – a dobrovolně se přimkli k takzvanému „Demobloku“. To musela část bývalých voličů ČSSD, která v Pirátech hledala levicového pokračovatele tohoto subjektu, vnímat se značnou nelibostí.

 Piráti se soustředili na jediné – soustavnou kritiku ANO a psaní různých žalob do Bruselu, ze kterých měli tak leda z ostudy kabát.

Za velkou chybu Pirátů je potřeba považovat vznik koalice s velice asociálním subjektem, STAN. Zřejmě si nevšimli, jak kdysi dopadla předvolební koalice STAN a KDU-ČSL: „Slavně“ se rozpadla ještě před volbami.     

 Piráti tak popřeli svou dlouhodobě vytvářenou image něčeho aspoň vzdáleně protestního. Dredy s luxusním sakem prostě nejdou dohromady – a nedělají dobrotu.

 Byla doba, kdy Piráti vyzývali k pravdě o 11. září 2001 – viz https://forum.pirati.cz/viewtopic.php?t=1679. Místo toho se nyní prezentovali silně protiruskou a probruselskou dvojicí: Gregorová-Lipavský, která by snad, s trochou nadsázky, mohla vyhlásit Rusku válku.

 Právě lidé jako Lipavský, Gregorová či Wagenknecht museli při představě, že by získali resorty zahraničí (v tomto případě se o Lipavském stále jako potenciálním ministrovi mluví), obrany či financí, některé občany přímo děsit.

 U jistého křídla, které dříve podporovalo ČSSD – a následně hledalo svou realizaci u Pirátů, došlo k rozčarování poté, kdy jejich předsednictvo zrušilo T. Tožičkovi kandidaturu do Senátu na Teplicku.

 Pirátům se postupem času podařilo proti sobě sjednotit protichůdně smýšlející skupiny obyvatelstva, a to jak ty, které odmítají imigraci a politiku LGBT, tak ty, kteří naopak tuto politiku hájí, a přišlo jim, že Piráti ve svých postojích kolísají a nejsou pevní.

 Velmi negativní roli svou arogancí sehrál primátor Hřib, když se nijak nekál za kritiku od Miloše Zemana za dopravní kolaps v Praze. Naopak tvrdil, jak prý v Praze vše skvěle funguje. To byl pro mnohé z občanů, kteří na vlastní oči to „skvělé fungování“ vidí, doslova rudý hadr před očima.

 Jan Lacina (STAN) se následně všem vysmál do očí s tím, jak v Praze vše funguje – a jak takto skvěle by měla být řízena celá republika.

 Mikuláš Ferjenčík navíc nezvládal pirátskou kampaň. Sami Piráti přiznávali, že se jim kvůli ní „kde kdo směje“. Navíc se Ivan Bartoš pohoršoval, že se o Pirátech údajně šíří samé hoaxy – a přitom šlo povětšinou dohledat, že to, za co jsou kritizováni, skutečně kdysi pronesli.

 I Ivan Bartoš musel pochopit, že dredy na hlavě nestačí – a že pokud se chtěl vymezovat jako neomarxista – nemůže být současně i druhým Rakušanem či Kalouskem.

 Působilo až komicky, když I. Bartoš Green Deal obhajoval, aby ho vzápětí V. Rakušan strhal.

   Marian Jurečka se ostře ohradil proti manželství pro stejnopohlavní páry. A s ním by měl v jedné vládě sedět I. Bartoš, který je podporuje (nebo už si to rozmyslel jako s podporou muslimské migrace)?

 Piráty pak kritizoval například Matěj Stropnický: „Žasnu nad tou propagandou. Oni, Piráti, kteří před pár měsíci ve velkém otevřeli zvýšení daní z nemovitosti a v Praze ho zčásti i provedli, se zas něčeho lekli a teď přebírají hesla developerů... víte co, seděli jsme v pražském zastupitelstvu s Piráty přes uličku. Takovej Miki Ferjenčík třeba hlídal každej development, byl na něj spoleh, že těm vydřiduchům developerskejm, kteří mají marže ke čtyřiceti procentům, ačkoli furt brečej a každej byt maj prodanej dřív, než kopnou do země, nic nedáme zadarmo. Že budem chtít, aby postavili k barákům taky školy, školky a parky, a tak, protože jinak to za ně musí dělat město, jedno který. Hlídali mě, i když to nebylo potřeba. Kde je těmhle Pirátům dneska konec?"

 Pokud nyní Piráti skutečně do vlády s ODS a spol. půjdou, totálně potvrdí, že jsou amorfní nic bez jakéhokoli obsahu. Rezignují i na zbytek toho, co hlásali – a stanou se součástí STANu. Hlavně, že ochrání republiku od Babiše – a v neposlední řadě od sebe samých.

 

 Shrneme-li výše napsané, lze dát Starostům a nezávislým za pravdu, že Piráti si za neúspěch ve volbách mohou sami. Ti voliči, kteří fanaticky nenávidí A. Babiše, volili slepenou koalici SPOLU – a Piráti i se všemi žalobami utřeli.

 Co ale říká výsledek cca 15,7 % pro koalici Pirátů a STAN? Že dostali v podstatě to samé, co odděleně v roce 2017.

 Současně je ale třeba dát za pravdu Pirátům, že Starostové a nezávislí je podvedli.

 Existuje totiž právně platný, veřejně dostupný, dokument, v němž se mimo jiné říká:

 

Kandidát koalice je povinen:

Zdržet se jakékoliv výzvy, přímé či nepřímé, veřejné či osobní, ke kroužkování (bod 5.1.2).

 

Kampaň bude vedena čestně a poctivě, nebudou šířeny nepravdivé či zavádějící informace. Kampaň propaguje celostátního lídry, krajské lídry a kandidáty v čele kandidátní listiny za oba subjekty a přiměřeně také kandidáty na volitelných místech na kandidátní listině i ostatní kandidáty. Kterýkoliv kandidát může vést osobní kampaň zaměřenou na svou osobu, avšak nejsou přípustné jakékoliv výzvy, přímé či nepřímé, veřejné či osobní, ke kroužkování (bod 7.2. k volební kampani).

 

Pokud v důsledku preferenčních hlasů získá mandát poslance jiná koaliční strana, než určuje dohodnuté pořadí na kandidátní listině, zohlední koaliční rada a celostátní lídři obou koaličních stran ve svých rozhodnutích v hodnou formu nefinanční kompenzace (bod 11.7.).

 

Smlouvu lze vypovědět pouze z důvodu vážného porušení smlouvy zaviněného druhou smluvní stranou, k němuž neúspěšně proběhlo smírčí řízení, a to s výpovědní dobou 30 dnů od skončení tohoto smírčího řízení (bod 13.4.).

 

 Vít Rakušan se tváří, že se nic nestalo – a vše je v naprostém pořádku: „Kroužkování nebyla naše vnitřní tajná kampaň, nic takového reálně neexistovalo“ (Viz https://www.respekt.cz/rozhovor/rakusan-krouzkovani-nebyla-nase-tajna-kampan-budu-prosazovat-velkorysost-vuci-piratum).

Tentýž Rakušan měl přitom vyzvat ke kroužkování B. Urbanové: „V den voleb vyzval ke kroužkování své asistentky předseda STAN ve sponzorovaném příspěvku. Tato asistentka byla na 12. místě kandidátky, tedy na nevolitelném místě. Následně získala mandát poslankyně“ (Viz

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Krouzkujte-ji-Rakusan-pomohl-do-Snemovny-i-sve-asistentce-Ted-dava-ruce-pryc-682132).  

Senátor za Starosty Miroslav Plevný pak v předvolebním videu přímo říká, že ne všichni příznivci STAN by volili Piráty a naopak. „Své sympatie ale můžete vyjádřit preferenčními hlasy“ dodává Plevný. Senátor Petr Štěpánek pak zveřejnil volební lístek, kde zakroužkoval samé Starosty (Viz https://www.seznamzpravy.cz/clanek/nechcete-piraty-my-budeme-krouzkovat-nase-lidi-napovidaji-starostove-176086). 

 Nepřipomíná vám to jednání sňatkového podvodníka či sňatkové podvodnice?

 Starostové a nezávislí především názorně ukázali, že koaliční smlouva je pro ně kusem bezcenného papíru. Jak asi budou dodržovat případnou vládní koaliční smlouvu?

 

 Sledujeme rozkol v jedné z předvolebních koalic, která má být páteří nové vlády – a to ještě ani nikdo nebyl pověřením sestavení vlády pověřen. Jak stabilní vláda že se rýsuje na půdorysu 5 či 4 stran „Demobloku“?

Výrazně nestabilnější, než byla Nečasova opírající se o Věci veřejné.

 Má-li zde v mimořádně krizové době fungovat kabinet, který nebude řešit jen vlastní problémy, neměl by být v žádném případě sestaven na půdorysu, o němž se v této chvíli jedná.

 Přiznejme si, že nechat řídit stát sňatkovými podvodníky je řešení vskutku krajně nešťastné.