Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak se to zrovna hodí

6. 7. 2019

 

 

 

 

   Když se po volbách v roce 2014 rozhodovalo o tom, kdo se stane předsedou Komise, hodně se mluvilo o nutnosti posílit demokratičnost evropských institucí. Za velké vítězství Evropského parlamentu bylo vydáváno rozhodnutí vybrat do čela Komise člena té politické frakce, která v parlamentních volbách získala většinu. Říkalo se, že to je jasný důkaz toho, že Komise už nestojí kdesi nad politikou, ale i její vedení musí respektovat výsledky demokratických voleb.     

   Referoval jsem o tom v Právu 30. června 2014 a zdůrazňoval jsem, jak obrovský význam v Bruselu všichni připisují tomu, aby novým šéfem Komise nebyl člověk, který bude sympatický premiérům největších zemí, nýbrž ten, koho navrhne frakce, jež dokázala zvítězit ve volbách.

   Tehdy i proti původnímu očekávání agentur zvítězili lidovci a my jako členové socialistické frakce jsme souhlasili, aby se předsedou Komise stal jejich kandidát, bývalý lucemburský premiér Jean-Claude Juncker. Všeobecně se totiž soudilo, že tento krok pomůže snížit tak často vzpomínaný demokratický deficit unijních institucí.

   Uplynulo pět let a šéfové největších evropských států v čele s německou kancléřskou Merkelovou a francouzským prezidentem Macronem prosazují, aby se předsedou Evropské komise stal nizozemský socialista Frans Timmermans. Přesto, že socialisté a sociální demokraté volby nevyhráli, naopak zažili v nich ještě citelnější propad než lidovci. 

   Státy, jež s tím nesouhlasí, jsou už zase vydávány za potížisty, kteří nerespektují evropská pravidla. Úplně se zapomnělo na to, s jakým nadšením se před pěti lety snižoval demokratický deficit Evropské unie.

    Frans Timmermans, který tak dbá na dodržování demokratických procedur a tak přísně shlíží na členské státy, jež se v jeho očích proti demokratickým pravidlům proviňují, by měl být přece tím prvním, kdo upozorní, že nikoliv on, nýbrž některý z politiků frakce, která letošní volby vyhrála, má nárok na obsazení křesla předsedy Evropské komise. Jinak boj s deficitem demokracie nevyhrajeme.

Prof. J.Keller

Přišlo e-poštou

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář