Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jaderná válka Ruska a USA uvrhne Zemi do dlouhé a temné zimy!

14. 11. 2019

 Jaderná válka Ruska a USA uvrhne Zemi do dlouhé a temné zimy!

 

Planeta bude čelit ničivým důsledkům, a zejména desetileté jaderné zimě, dojde-li mezi USA a Ruskem k plné jaderné válce, napsal The Daily Mail.

Ilustrační foto

 

K tomuto neuspokojivému závěru dospěli odborníci z Rutgers University v New Jersey.


Desetiletá jaderná zima čeká na Zemi, pokud vypukne plně rozvinutá jaderná válka mezi Ruskou federací a Spojenými státy, uvedl Daily Mail.

Tento závěr byl učiněn v rámci studie vědců z Rutgers University ve státě New Jersey, objasnila britská publikace.

 

Autoři tvrdí, že kvůli jaderným výbuchům bude do atmosféry vypuštěno asi 147 milionů tun prachu. Větry ve stratosféře způsobí, že tyto prachové aerosoly obepnou celou planetu během několika týdnů a uvrhnou Zemi do trvalé jaderné zimy.

Průměrná teplota na zemském povrchu klesne pod +9 ° C, protože prachové mraky doslova uzavřou planetu před slunečním světlem, vysvětlili odborníci.

Nukleární dopad bude záviset na faktorech, jako je počasí, konstrukce zbraně a povaha výbuchové zóny.

 

Nejvyšší riziko jaderného konfliktu od druhé světové války!

 

Asi 35 procent energie bomb by se uvolnilo jako teplo. Bleskovou slepotu od 1 megatunové bomby bylo možné zažít až do vzdálenosti 13 mil za jasného dne a 50 za jasné noci. Ti v okruhu 5 kilometrů získají popáleniny třetího stupně. Tlak výbuchu by zničil okolní budovy. Víchr o rychlosti až 158 mil/h by zasáhl lidi až 3,7 mil daleko.

 

Podle vědců z Rutgers University bude trvat sedm let, než se prach v atmosféře začne rozplývat a další tři roky, než se vše vrátí do normálu.

Autoři studie také dospěli k závěru, že „rozsáhlý jaderný útok bude sebevražedný pro zemi, která se rozhodne tak učinit“.

 

„Podobné použití jaderných zbraní Spojenými státy a Ruskou federací bude mít katastrofální důsledky pro celý svět," varují odborníci z Rutgers University.

Srovnali svá zjištění s výsledky s dalším komplexním klimatickým modelem scénáře atomové války - modelem, který vyhotovil v roce 2007 Goddardův institut pro vesmírné studie NASA.

 

Nový model výzkumníků však pracuje s vyšším rozlišením a zvažuje účinky na atmosféru, které dosáhnou do výšky 140 kilometrů nad zemským povrchem - o 37 mil (60 kilometrů) více než model NASA.

19. srpna 2019 - 10:10 (kou, prvnizpravy.cz, dailymail.co.uk, foto: arch.)

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář