Jdi na obsah Jdi na menu
 


Islámská fronta iráckého odboje - Americké základny zlikvidujeme!

7. 11. 2023

Islámská fronta iráckého odboje  -  Americké základny zlikvidujeme!

Islámská fronta iráckého odboje (JAMI) představila novou raketu nazvanou „Al-Aksa-1“ a oznámila, že tuto raketu použila k zacílení vojenských základen Spojených států v Iráku a Sýrii.

Raketa Al-Aksa-1

7. listopadu 2023 - 04:20

 

V prohlášení vydaném Iráckým islámským odbojem bylo uvedeno, že tato skupina v pondělí poprvé odhalila raketu středního doletu Al-Aksá-1 jako součást reakce na válečné zločiny spáchané okupačním režimem v Jeruzalémě a jeho agresi proti pásmu Gazy pod vedením Spojených států.

 

Za zmínku stojí, že raketa Al-Aksa-1 je velmi podobná raketě Fateh-110 íránských ozbrojených sil. Fateh-110 je střela na pevné palivo s 500 kilogramovou hlavicí a doletem 300 kilometrů.

 

V případě, že by raketa Al-Aksa-1 měla podobné specifikace jako Fateh-110, výrazně by se zvýšil rozsah vlivu a ničení útoků odbojové skupiny proti americkým jednotkám v Iráku.

 

Odhalení rakety Al-Aksa-1 přichází v době, kdy napětí mezi skupinami odboje a americkou armádou v Iráku a Sýrii v posledních měsících výrazně vzrostlo a teprve v posledních hodinách několik vojenských základen patřících americkým silám v Iráku a Sýrii  bylo terčem Islámské fronty iráckého odboje.

 

Islámská fronta iráckého odboje (JAMI) je sunnitská islamistická povstalecká skupina v Iráku, dříve bojující proti Koalici vedené USA jako součást Irácké povstání. Skupina byla založena v květnu 2004. Nacionalistická skupina několikrát potvrdila, že se zaměřuje pouze na boj proti americkým silám, nikoli na Iráčany.

 

(rp,prvnizpravy.cz,southfront,foto:southfront)