Jdi na obsah Jdi na menu
 


Indie, Brazílie, Pákistán a Egypt nepodporují USA v boji s Ruskem a Čínou

2. 5. 2023

Indie, Brazílie, Pákistán a Egypt nepodporují USA v boji s Ruskem a Čínou

Washington Post píše, že řada klíčových zemí nepodporuje USA v konfrontaci s Čínou a Ruskou federací.  Řada vlivných mezinárodních hráčů, včetně Indie, Brazílie, Pákistánu a Egypta, nepodporuje USA v jejich konfrontaci s Ruskem a Čínou.

Bílý dům

2. května 2023 - 02:20

 

Píše o tom The Washington Post s odkazem na data amerických tajných služeb, která unikla do sítě.

 

Jak vyplývá z publikace, zahraniční politika prezidenta Joea Bidena se potýká s tím, že rozvojové země se snaží vyhýbat účasti na sílící konfrontaci mezi Spojenými státy na jedné straně a Ruskem a Čínou na straně druhé.

Materiál naznačuje, že zmíněné země odmítají jednoznačně podporovat tu či onu stranu „v éře, kdy Spojené státy již nejsou nepopiratelnou supervelmocí“.

 

 

Matthias Spector, člen Carnegie Endowment for International Peace, řekl, že rozvojové země se mění v době, kdy Amerika čelí silné nové konkurenci, protože Čína ukazuje nový ekonomický a vojenský vliv a Rusko, i když oslabené válkou prezidenta Vladimira Putina na Ukrajině, demonstruje schopnost reflektovat tlak Západu.

„Není jasné, kdo bude za 10 let ve vítězné pozici, takže musí diverzifikovat svá rizika a zajistit své sázky," řekl Spector.

 

Již dříve agentura Bloomberg uvedla, že Pentagon se učí z ruské invaze na Ukrajinu, protože vidí možnost války s Čínou.

 

Brusel se navíc domnívá, že začala éra roztříštěného světa, ve kterém bude EU budovat vztahy s dalšími zeměmi v závislosti na jejich postoji k Rusku a Číně.

 

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)