Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hans Adam Lichtenštejnský je nositelem Karlovy ceny tzv.Sudetoněmeckého landsmanšaftu

28. 6. 2022

Hans Adam Lichtenštejnský je nositelem Karlovy ceny tzv.Sudetoněmeckého landsmanšaftu

Evropská Karlova cena pro prince Hanse-Adama II. z Lichtenštejnska. Nejvyšší ocenění od etnické skupin

 

Sudetoněmecký landsmanšaft udělil na svatodušní sobotu v Norimberku princi Hansi-Adamovi II. Lichtenštejnskému svou Evropskou Karlovu cenu, která je pojmenována po císaři Karlu IV., ktarý byl zároveň českým i německým králem.

 

Mluvčí sudetoněmecké etnické skupiny, Bernd Posselt, ocenil hlavu lichtenštejnského státu jako "opravdového a kritického Evropana, který dal značný podnět k mezinárodnímu porozumění ve střední Evropě“. V duchu svého otce, prince Františka Josefa II., který také obdržel nejvyšší sudetské vyznamenání a svého kmotra Papeže Pia XII. vždycky působil proti nacionalismu a pro lepší integraci nadnárodního společenství Evropanů.

 

Svými ekonomickými studiemi se nesnažil pouze o přeměnu své země, právně a ekonomicky, pro globální konkurenci v 21. století, ale také rozvinul v knihách a projevech široce uznávané myšlenky o roli státu ve třetím tisíciletí po Kristu. Jako hlava rodiny, která byla po staletí sídlem v Čechách, na Moravě a Sudetském Slezsku, dnes nese titul vévody z Troppau a Jägerndorfu. Proto chtěl také vyjádřit hluboké pouto se svými českými a sudetoněmeckými krajany a to jak ve vlasti, stejně jako po vyhnání.

 

Doplnil významné sbírky umění královského domu, která je veřejnosti dostupná jak ve Vídni, tak i ve Vaduzu. Zasloužil se o zásadní příspěvek k zachování česko-moravsko-slezského kulturního dědictví. Po letech napětí, které byly spojeny s vyhnáním a vyvlastněním a také lichtenštejnským občanstvím, se Hansi-Adamovi II. podařilo uspět s procesem porozumění mezi knížectvím a Českou republikou, při zpracování společných dějin a urychlení péče o společné kulturní kořeny. Pomohl založit česko-lichtenštejnskou historickou komisi, která již chystá několik svazků a vysoce uznávanou sérii přednášek pro různé české vysoké školy.

Hans-Adam II se narodil v roce 1945, oženil se s princeznou Marií, která rovněž pochází z Čech jako rodilá hraběnka Kinská. Pár má čtyři děti.

 

Sudetendeutsche Zeitung, 18.3. 2016, str. 1, bez autora a značky

Pro České národní listy volně přeložil P. Rejf