Jdi na obsah Jdi na menu
 


Finsko modernizuje železnici, aby bylo možné rychleji přepravovat vojáky a vybavení NATO k hranicím Ruska

23. 7. 2023

Finsko modernizuje železnici, která ho spojuje se Švédskem, aby bylo možné rychleji přepravovat vojáky a vybavení NATO k hranicím Ruska

To může být nezbytné v případě konfliktu s Moskvou, uvedla agentura Reuters. Modernizovaná železnice má zajistit hladké spojení mezi atlantickým pobřežím NATO v Norsku a jeho novou hranicí s Ruskem ve Finsku. Podle agentury bylo vylepšení jediné železnice spojující Finsko a Švédsko do loňského února oceněno na 37 milionů euro a nebylo ekonomicky výhodné, ale od začátku konfliktu na Ukrajině se „vše změnilo“. Nyní by v případě konfliktu mezi Ruskem a NATO mohl být přesun sil a techniky přes Baltské moře ohrožen. Modernizace tratí pomůže rychlejší přepravě vojenského vybavení Severoatlantické aliance. Projekt zahrnuje elektrifikaci železniční tratě mezi finským nádražím Laurilo a švédským městem Haparanda, jakož i zvýšení bezpečnosti železničních přejezdů, rozšíření příhradových mostů a vybudování nových stanic.

Tyto úpravy finské železnice v okolí Tornia na švédských hranicích budou dokončeny příští rok a spojencům usnadní posílání posil a vybavení zpoza Atlantiku do Kemijarvi, hodinu jízdy od ruských hranic a sedm hodin od ruské jaderné bašty a vojenských základen u Murmansku na poloostrově Kola. Zde sídlí ruská Severní flotila tvořená celkem 27 ponorkami, více než 40 válečnými loděmi, asi 80 stíhacími letouny a zásobami jaderných hlavic a raket, jak uvedl Finský institut pro mezinárodní záležitosti (FIIA). Ve vojenském konfliktu s NATO by hlavním úkolem této flotily bylo zajistit kontrolu nad Barentsovým mořem a zastavit lodě přivážející posily ze Severní Ameriky do Evropy přes vody mezi Grónskem, Islandem a Spojeným královstvím, uvedla agentura s tím, že Finsko by mělo Alianci pomoci tomu zabránit.

https://www.reuters.com/world/europe/natos-new-north-fresh-chances-contain-moscow-2023-07-03/

Přišlo e-poštou