Jdi na obsah Jdi na menu
 


Fiala chce zamezit ruské agresi. Kvůli obavám o bezpečnost

20. 1. 2022

Fiala chce zamezit ruské agresi. Kvůli obavám o bezpečnost

20.01.2022 17:18

Premiér Petr Fiala (ODS) podle svých slov hledá společně s dalšími ministerstvy a experty cesty, jak pomoci Ukrajině i jak zamezit ruské agresi. Uvedl to pro server iDNES.cz.

Fiala ve čtvrtek ubezpečil, že Česko nad situací na ukrajinsko-ruské hranici nezavírá oči a je znepokojeno ruskými vojenskými manévry. Stejně tak, jako je jimi znepokojena celá Evropa či NATO. Také z toho důvodu i Česko hledá cesty, jak podpořit snahu zamezit možné ruské agresi. Diskuse probíhají nejen na půdě Ministerstva obrany a zahraničních věcí, ale také se zahraničními experty.

„Až dospějeme k nějakému výsledku, tak budeme veřejnost informovat,“ řekl Fiala.

Připomněl také fakt, že vztahy Česka a Ruské federace nejsou v této době nejlepší. „Ruský postup určitě neprospívá zmírnění napětí a zlepšení bezpečnostní situace,“ dodal Fiala, že je nutné, aby ze strany Ruska nedošlo k nějaké agresi nebo omezování svobody Ukrajiny. A to i z důvodu naší bezpečnosti.

Rusko totiž v současné době na hranicích s Ukrajinou rozmístilo desetitisíce vojáků. Útok proti svému sousedovi popírá, zároveň však ale Moskva požaduje po NATO, aby se zavázalo nepřijmout Ukrajinu za

pokec24.cz

 

Poznámka ČNL:

Postrádáme, že pan premiér se nezmínil o neonacistických tendencích v ukrajinských ozrojených silách a nezdůraznil své znepokojení nad uvedeným stavem.