Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dnes v Polsku probíhají oslavy k 75. výročí osvobození německého koncentračního tábora Osvětím

27. 1. 2020

Dnes v Polsku probíhají oslavy k 75. výročí osvobození německého koncentračního tábora Osvětím

TauRus 27.1.2020 o 16:58

Dnes v Polsku probíhají oslavy k 75. výročí osvobození německého koncentračního tábora Osvětím, na které bylo pozváno 50 hlav států. Ruský prezident země osvoboditelky ovšem pozván nebyl. Rusko na oslavách představoval velvyslanec RF v Polsku Sergej Andrejev, kterému nedali slovo. https://yandex.ru/turbo?text=https%3A%2F%2Fwww.rubaltic.ru%2Fnews%2F27012020-poslu-rossii-n

O roli Ruské armády při osvobození Osvětimi ve svém projevu připomněl prezident Francie E. Macron:

„27 ledna 1945 odvážní vojáci Rudé armády vstoupili za ostnatý drát území koncentračního tábora. V tu chvíli ještě nevěděli, že kráčí popelem ohromné bratrské mohyly, kde zahynulo přes milion lidí“.

Dale francouzský prezident varoval před nebezpečím antisemitismu, rasismu, odmítáním zločinů nacistů, útoky na historické dědictví a ideály.
https://tass.ru/obschestvo/7615505?utm_source=yxnews&utm_medium=desktop&utm_referrer=https:%2F%2Fyandex.ru%2Fnews

Ruský prezident V. Putin nařídil vládě RF zabezpečit vytvoření komplexu archivních dokumentů, kino a foto materiálů, věnovaných 2. světové válce.
https://oko-planet.su/politik/newsday/559073-putin-poruchil-obespechit-sozdanie-kompleksa-arhivov-o-vtoroy-mirovoy.html

Ještě za zmínku stojí včerejší článek, zveřejněný v The Telegraph, který má název:

Evropa je povinná odolávat pokusům Ruska přepsat historii
holokaustu.
https://www.telegraph.co.uk/news/2020/01/26/europe-has-duty-stand-russia-re-writing-holocaust-history/

V článku se uvádí, že premiér ministr Polska Mateusz Morawiecki se obrátil na Evropu s výzvou podpořit Polsko v jeho „horkém sporu“ s Ruskem, který se vztahuje k příčinám 2. světové války. Prohlásil, že Evropa je „povinná“ ubránit „historickou pravdu“.
Dále autor líčí okolnosti, které k „horkému sporu“ mezi Polskem a RF přispěly a potom následuje tento text:

Výzva k solidaritě, která zazněla z úst premiéra Polska, může být snahou Polska vyhnout se izolaci kvůli krokům Ruska, které vypadají, jako cílená politika proti Polsku.

Ale polská vláda je poměrně zranitelná před obviněními ze strany Ruska, protože se také snaží přepsat historii a ignoruje spolupráci Poláků a nacisty v rámci „konečného řešení židovské otázky“.

Dále, odkazuje na knihu „váženého polského historika“ Jana Tomasze Grosse „Sousedé. Historie likvidace židovského městečka“ (2001), ve které se vypráví o tom, jak v červnu roku 1941 Poláci pomáhali německým okupantům likvidovat vesnici Edvabne na severo-vychodě Polska, a která vyvolala v Polsku mnoho sporů, neutichajících do dnešní doby.
odkaz v rj. https://inosmi.ru/politic/20200127/246705254.html

Britský článek je zajímavý v tom smyslu, že už můžeme pozorovat, jak polští největší předváleční „spojenci“, v naději, že Putin se spokojí s předhozenou kosti (Polskem) postupně si začínají připravovat ústupové cestičky. Podle toho vypadá, že Britové nebudou zuby – nehty bránit polskou „pravdu“ o 2. světové válce a budou se snažit dohodnout s Putinem, aby jejich podíl na rozpoutání 2. světové války nebyl příliš přetřásán ruskými historiky, kteří se vrhnou do zveřejněných tajných archivů. To samé Francie, jejíž prezident zdůraznil úlohu Rudé armády na osvobození Osvětimi, přestože Rusko bylo na oslavách zbavené slova.

Zveřejněním archívu se Putinovi povedlo vnést rozkol do západního monolitu, ve kterém každý jeho člen má své máslo na hlavě v rozpoutání nejkrvavější války v historii.

Německo, jakožto oficiální viník té války, může jenom získat tím, že se vina za vykrmení Hitlera rozloží na více stran, dokonce takových, které dnes předkládají nároky na nové reparace (Polsko).

Přišlo e-poštou LS

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář