Jdi na obsah Jdi na menu
 


DE - Leyenovou a Lagardeovou obvinili z nechutné chamtivosti!

19. 4. 2020

DE - Leyenovou a Lagardeovou obvinili z nechutné chamtivosti!

 

Podle britských novin The Daily Express jsou vysoké úřednice Evropské unie obviněny z „nechutného“ chování.

Ursula von der Leyenová, předsedkyně EK

19. dubna 2020 - 10:10

 

Italský europoslanec Antonio Maria Rinaldi uvedl, že mnoho politiků snížilo své platy ve prospěch charitativních organizací bojujících proti pandemii. Ale hlava Evropské komise Ursula von der Leyen, ani předsedkyně ECB Christine Lagardeová to neučinily, navzdory jejich nepřiměřeným příjmům.

 

Italský poslanec v Evropském parlamentu Antonio Maria Rinaldi obvinil předsedkyni Evropské komise Ursulu von der Leyenovou a předsedkyni Evropské centrální banky Christine Lagardeovou z „nechutného“ chování, informují britské noviny Daily Express.

 

Jak publikace vysvětluje, ukázalo se, že obě úředníce stále dostávají mimořádně vysoké platy, navzdory pandemii koronaviru, která dostala svět na kolena. Prohlášení italského politika bylo učiněno na pozadí katastrofických předpovědí o možných ekonomických důsledcích opatření přijatých k boji proti pandemii.

 

Politici na celém světě začali snižovat své platy, aby prokázali solidaritu s těmi, kteří byli postiženi vypuknutím koronaviru. Činí tak Japonsko, Bulharsko a někteří italští politici. Podle Rinaldiho však ani von der Layenová, ani Lagardeová své platy nesnížily.

 

První pracovní den na vedoucí pozici v Bruselu loni v prosinci se mzda Ursula von der Leyenové zvýšila o téměř 560 eur a činila 28 461 eur měsíčně. Pokud se přidají nezdanitelné výhody, ukáže se, že vydělává asi 33 400 eur měsíčně. Von der Layenová se 1. prosince oficiálně stal nástupcem Jean-Clauda Junckera. Podle CNN vydělává Christine Lagardeové ještě více - 35 948 eur měsíčně.

 

Ischinger: Pro Evropu je porážka pandemie věcí politického přežití!

 

Italský poslanec v Evropském parlamentu Rinaldi informoval publikaci, že „italští poslanci a mnoho členů Evropského parlamentu snížili své platy, aby poskytli procento charitativním organizacím, které pracují na první linii pandemie.“

 

"Byl bych velmi rád, kdyby evropská byrokracie udělala totéž - zejména lidé jako Ursula von der Leyenová a Christine Lagardeová, které dostávají přehnané platy," poznamenal Rinaldi.

 

Podle něj, i když se rozhodnou snížit své platy o 20%, budou mít stále dost peněz na nákup svých vlastních produktů. Von der Leyenová dostává přibližně 33 tisíc měsíčně. Mnoho evropských občanů se bohužel nyní nemůže pochlubit stejnou věcí. „Tohle je facka chudobě," řekl Rinaldi. „Nechutné chování."

 

Podle The Daily Express je Evropská unie ostře kritizována za svou pomalou a neúčinnou reakci ohledně šíření koronaviru. Minulý týden rezignoval přední evropský vědec, profesor Mauro Ferrari, který řekl, že je „Bruselem“ velmi zklamán.

 

 

Profesor působil od 1. ledna jako vedoucí hlavního vědeckého orgánu EU a měl zůstat ve funkci čtyři roky. Poté, co odešel ze své funkce, řekl: „Do Evropské rady pro výzkum (ERC) jsem přišel jako vášnivý stoupenec EU, (ale) krize s COVID-19 zcela změnila mé názory, i když i nadále podporuji s nadšením ideály mezinárodní spolupráce.“

 

Hlavní výzkumník se pokusil, ovšem nemohl přesvědčit ERC na vytvoření speciálního programu pro boj s pandemií koronaviru, jeho návrh byl Radou jednomyslně zamítnut, konstatuje The Daily Express.

 

(kou, prvnizpravy.cz, express.co.uk, foto: arch.)

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář