Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čína se přestává držet zpátky - Nečekané stanovisko k válce na Ukrajině

12. 8. 2022

Čína se přestává držet zpátky - Nečekané stanovisko k válce na Ukrajině

Zdeněk Drgáč

12. 8. 2022, 08:41

 Za válku na Ukrajině jsou zodpovědné Spojené státy americké, prohlásil čínský velvyslanec v Moskvě Čang Chan-chuej. Výrokem mnohé překvapil, Peking se totiž dosud v otázce rusko-ukrajinského konfliktu držel zpátky.

Vztahy mezi Čínou a Spojenými státy se dál vyostřují. Návštěva šéfky amerického parlamentu Nancy Pelosiové na Tchaj-wanu rozčílila Peking natolik, že už si přestává brát servítky i v souvislosti s válkou na Ukrajině. Komunistická vláda nejlidnatější země světa si přitom dlouho dávala pozor, aby si proti sobě kontroverzními výroky nepoštvala Západ.

Čínský velvyslanec v Moskvě už se však ve čtvrtek nehlídal vůbec, jak upozornil Daily Mail. "Iniciátorem a hlavním podněcovatelem (války) je Amerika," prohlásil Čang Chan-chuej. "Jejich cílem je Rusko ponížit, vyčerpat a rozdrtit," doplnil.

"Americká hegemonie a vynucovací politika se staly největší výzvou pokroku a mírového vývoje lidské civilizace. Doufáme, že Spojené státy porozumí tomu, že nepřímé války a zasahování do vnitrostátních záležitostí ostatních zemí nemají žádnou perspektivu. Princip nevměšování se do vnitřních záležitostí je nejzákladnějším pilířem zachování míru a stability v našem světě," pokračoval ambasador pro TASS.

Peking si území Tchaj-wanu nárokuje, a přestože je ostrov de facto nezávislý a má demokratickou vládu, totalitní režim pevninské Číny ho označuje za vzbouřeneckou provincii.

Cesta Pelosiové vyvolala tvrdou reakci i proto, že se za posledních 25 let stala nejvýše postavenou americkou političkou, která tam zavítala. Navíc je po viceprezidentce Kamale Harrisové druhou v pořadí na převzetí prezidentských povinností, kdyby Joe Biden zemřel.

Přišlo e-poštou