Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chvilky pro demokracii, Prof. PhDr. Stanislava Kučerová,CSc.

11. 1. 2020

Chvilka pro demokracii

Prof. PhDr. Stanislava Kučerová,CSc.

 

Podivný nápad. Demokracie pro chvilku? Na chvilku? Snaha prosazovat chvilkové  nápady? Tedy nápady nekritické, neinformované nebo zmanipulované? A to je demokracie? Není to spíše anarchie? A komu taková anarchie prospěje?

Politický život  v demokracii se  nevyhne nebezpečí partajnictví. Jako mor se tu šíří ješitnost a prestižnost vůdců a jejich zničující nepřátelství vůči protivníkům a rivalům. A co má dělat  občan?  Občan by  neměl podléhat osobnímu egocentrismu, nedostatku sebekritiky, velikášství. Neměl by se účastnit žabomyších vojen a intrik  ani  pod demokratickými hesly.

T. G. Masaryk,  zakladatel a první president Československé republiky,  učitel demokracie Čechů a Slováků, zdůraznil, že jen vzdělaný národ může být svobodný, a že bez výchovy k demokracii nemůže demokracie existovat. Demokracie  je podle něho politická organizace společnosti na mravním, humanitním základu.  Žádný „Kocourkov“ ani „Hulvátov“. Demokracie spočívá na práci a na diskusi. Lidé se řídí argumenty, ne libovolnými hesly nebo dokonce násilím. Cílem je správa společných věcí pro obecné blaho. Podléhá parlamentní kontrole. Demokracie není možná bez vědy a bez pokroku ve všech oborech lidské činnosti. Není možná ani bez lidskosti, bez  humanity, bez mezilidské vstřícnosti. Podstatu demokracie definuje heslo Velké francouzské revoluce, „Volnost – rovnost – bratrství“.

Pokračovatel Masarykův, president Edvard Beneš, byl hluboce otřesen selháním demokratických společností v době mezi dvěma válkami. Napsal o tom řadu výstižných a dodnes inspirujících spisů. Vyzýval k promyšlené politice nejen správní, ale i hospodářské a sociální.  Uvažoval o nových formách celoevropské bezpečnosti a předvídal i mnohá nebezpečí v budoucí  Evropské unii. O tom je celoživotní zkušenost presidenta Edvarda Beneše, který nikdy svůj boj nevzdal. I jeho odkazu věrni zůstaneme. Ale  to věru nejsou nápady „na chvilku a pro chvilku“ ! Takové nápady opravdu nestojí za to, aby se lid scházel na Letné.

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář