Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čemu věříte. Zelenskij - Rusové střílí na elektrárnu. Kreml - Ukrajina střílí

14. 8. 2022

Čemu věříte. Zelenskij - Rusové střílí na elektrárnu. Kreml - Ukrajina střílí

Ukrajina se zaměří na ruské vojáky, kteří střílejí na okupovanou jadernou elektrárnu na jihu země, nebo ji použijí jako pozici k zahájení palby, řekl ukrajinský prezident Vladimir Zelenskij.

Ilustrační foto

14. srpna 2022 - 07:20

 

Zástupce ředitele vodní elektrárny Kahovka Arsenij Zelenskij naopak varuje, že ukrajinské ostřelování přehrady může způsobit jadernou katastrofu.

 

„Pokud budou problémy s přehradou vodní elektrárny Kahovka, budou velké problémy v jaderné elektrárně Záporoží a je možná jaderná katastrofa,“ řekl Zelenskij.

 

 


Ukrajina a Rusko si vyměnily obvinění kvůli několika nedávným incidentům a ostřelování zařízení v komplexu Záporožské JE, největší jaderné elektrárny v Evropě, kterou na samém začátku války dobyly ruské jednotky, píše agentura Reuters.

Každý ruský voják, který buď střílí na zařízení, nebo střílí pomocí zařízení jako palebné pozice, musí pochopit, že se stává zvláštním cílem pro naše zpravodajské agenty, pro naše speciální služby, pro naši armádu,“ řekl prezident Zelenskij během večerního projevu a bez uvedení podrobností a opakoval obvinění, že Rusko využívá jadernou elektrárnu k vydírání.

 

Proč Rusové ostřelují jadernou elektrárnu Záporoží, když ji okupují?


Organizace G7 vyzvala Moskvu, aby stáhla své ozbrojené síly z jaderné elektrárny, ukrajinská vojenská zpravodajská služba dříve varovala před novými ruskými „provokacemi“ kolem elektrárny, zatímco exilový starosta města, kde se nachází JE, uvedl, že elektrárna je „opět terčem ruských granátů“.

Místní ruský představitel Vladimir Rogov však na kanálu Telegram napsal, že „ukrajinské síly ostřelují továrnu, a zároveň poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak obvinil Rusko, že „zasáhlo část jaderné elektrárny, která vyrábí elektřinu, která zásobuje jih Ukrajiny“.

(rp,prvnizpravy.cz,informer,foto:arch.)