Jdi na obsah Jdi na menu
 


Z výsledků jednání mezi ministry zahraničí Ruské federace Turecka a Ukrajiny a následné prohlášení Lavrova. Hlavní

11. 3. 2022

Z výsledků jednání mezi ministry zahraničí Ruské federace Turecka a Ukrajiny a následné prohlášení Lavrova. Hlavní

10. 3. 2022 Janinna  

Lavrov: děláme vše pro to, abychom již nebyli žádným způsobem závislí na Západě.

1. K příměří nedojde – Ruská federace tuto otázku pevně svázala s plněním požadavků pro LDNR, Krym, demilitarizaci, denacifikaci atd.

2. Práce na humanitárních koridorech pro záchranu civilistů budou pokračovat.

3. Rusko oficiálně prohlásilo, že Ukrajinu nenapadlo a neplánuje útoky na další země. Jak jsem psal včera, Ruská federace nevyhlásila válku Ukrajině, stejně jako Ukrajina Ruské federaci. Oficiálně to tedy válka není.

4. Ruská federace nebude prosit Evropu, aby nakupovala ruskou ropu a plyn, pokud je chtějí Evropané odmítnout.

5. Ruská federace chce vidět Ukrajinu jako přátelskou zemi bez zákazu ruského jazyka a kultury, aby Ukrajina nebyla nástrojem Západu proti Rusku.

6. Rusko bude požadovat odpovědi na téma vývoje amerických zbraní hromadného ničení na Ukrajině.

7. Rusko udělá vše pro to, aby se vyrovnalo s následky rozchodu se Západem a již nebylo na Západě jakkoli závislé.

Další věci.

1. Ukrajinské ministerstvo zahraničí uvedlo, že NATO není připraveno zajistit bezpečnost Ukrajiny.

2. Borrell řekl, že EU dosáhla svého limitu, pokud jde o uvalení finančních sankcí proti Rusku (Ruská federace ve skutečnosti ještě ani nezačala zavádět odvetná opatření)

3. LNR již oficiálně uznala Abcházii.

No a ještě Medveděv o sankcích a důsledcích pro Ruskou federaci. https://bit.ly/3tPXzUv

Západní země v čele se Spojenými státy se nemohou nijak uklidnit, zavádějí pro Rusko nové „hloupé zákazy“, ale nedokážou mu seriózně odpovědět, řekl místopředseda Rady bezpečnosti Ruské federace Dmitrij Medveděv .

„Washington a Brusel tančící na jeho melodii se nemohou uklidnit a vymýšlet další a další hloupé zákazy, protože ve skutečnosti nemohou Rusku odpovědět. Jsou směšní,“ napsal Medveděv na sociální síti VKontakte.

Západní země by podle Medveděva chtěly, aby se přehlídky restrikcí zúčastnily soukromé společnosti.

„Je jim to opravdu líto. Rusofobním úředníkům je však úplně fuk, že lidé v Evropě a v Rusku mohou kvůli těmto hloupým rozhodnutím přijít o práci a příjmy, což je v rozporu se zdravým rozumem. Hlavním úkolem politiků je vyvíjet silný tlak na akcionáře podniků, přimět je, aby se podřídili jejich vůli. Neochotu zahraničních společností opustit Rusko, jejich případné ztráty, také neberou v úvahu. Odpovíme na to zásadně a tvrdě,“ napsal Medveděv.

Medveděv oznamuje tvrdou reakci Ruska na západní sankce.

Ruská federace zásadně a tvrdě odpoví na omezení uvalená Západem, uvedl místopředseda Rady bezpečnosti Ruské federace Dmitrij Medveděv.

Zahraniční společnosti, ať už jsou důvody jejich exodu jakékoli, musí pochopit, že pro ně nebude snadné vrátit se na ruský trh. Země se vyrovnala se sankcemi v roce 2014 a vyrovná se i nyní, řekl Medveděv.

„Příkladem je rok 2014, kdy Západ také vyvolal paniku od nuly a uvalil sankce. Naše země však v uplynulém období reagovala na tyto akce symetrickým omezením, dokázala zajistit potravinovou bezpečnost, vyřešit řadu problémů v poli substituce importu. Už to zvládneme,“ napsal VKontakte.

„Teď už to zvládneme. Koneckonců, sami umíme vyrábět řízky a housky vynikající kvality. Mimochodem, podnikatelé, kteří byli postiženi sankcemi, by se mohli zapojit. Zdravím McDonald’s!“ – napsal Medveděv na sociálních sítích.

Politik vysvětlil, že odvetná opatření, včetně bankrotu a znárodnění majetku zahraničních společností, jsou zaměřena na pomoc lidem a vytváření nových průmyslových odvětví v Ruské federaci. Západní společnosti totiž své týmy ve skutečnosti nechávají napospas osudu.

„Nedávno jsem psal, že Rusko se nesmiřuje s bezdůvodným zabavováním majetku ruských občanů a firem v zahraničí. A mluvil jsem o nutnosti symetrické reakce, včetně zabavení cizího majetku a jeho případného znárodnění. Totéž platí pro odmítnutí zahraničních společností u nás pracovat,“ řekl.

Medveděv se také domnívá, že rozhodnutí zahraničního byznysu opustit ruský trh nemá nic společného s byznysem, ale je to čistá politika.

„Sleduji velký exodus zahraničních firem z ruského trhu. I když by se zdálo, že si zde dlouhodobě vybudovali úspěšný byznys, který jim přinesl nemalé příjmy. Rozhodnutí nemá nic společného s byznysem, je to čistá politika,“ napsal.

Kabinet ministrů připravuje opatření k reakci na sankce, včetně bankrotu a znárodnění majetku společností, které opustily Rusko. Zdůraznil, že bankrot a znárodnění je v těchto podmínkách objektivním a spravedlivým krokem.

„Ruská vláda již pracuje na opatřeních, která zahrnují bankrot a znárodnění majetku takových zahraničních organizací. Prvořadým úkolem je nedopustit, aby lidé zůstali na ulici a vytvořit nová výrobní zařízení na základě stávajících – v panice opuštěných zahraničními investory. Tento přístup je objektivní a spravedlivý,“ – zvláště poznamenal místopředseda Rady bezpečnosti.

pokec.24.cz