Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ukrajina a Česko se dohodly na společném zadržování ruské agrese

4. 1. 2022

Ukrajina a Česko se dohodly na společném zadržování ruské agrese

20:01 04.01.2022

CC BY-SA 2.0 / Pirátská strana / Jan Lipavský

 

Ukrajinský ministr zahraničí Dmitrij Kuleba a český ministr zahraničí Jan Lipavský se dohodli na společných krocích k „zadržování Ruské federace“. V úterý o tom informovala tisková služba ukrajinského ministerstva zahraničí.

„Ministr zahraničí Ukrajiny Dmitrij Kuleba vedl telefonický rozhovor s ministrem zahraničí České republiky Janem Lipavským... Šéfové ukrajinské a české diplomacie se shodli na postoji Ukrajiny a České republiky na pozadí agresivních akcí Ruské federace a v předvečer řady diplomatických kontaktů mezi USA, NATO, OBSE a Ruskou federací... se dohodli na společných krocích, jak zabránit další agresi Ruské federace,“ uvádí se v prohlášení, které je zveřejněno na webu ukrajinského ministerstva zahraničí.

Za zmínku také stojí, že kromě toho se strany dohodly na společné návštěvě ministrů zahraničí Rakouska, České republiky a Slovenska, která se má uskutečnit letos v únoru na Ukrajině. Mimo jiné strany jednaly o dalším rozvoji „Krymské platformy“. Lipavský měl v této souvislosti ujistit Kulebu o plné podpoře tohoto formátu ze strany České republiky.

 

„Český ministr ujistil Dmytra Kulebu, že evropská integrace Ukrajiny bude důležitou prioritou předsednictví Česka,“ dodává se v prohlášení ukrajinského ministerstva.

„ČR stojí při Ukrajincích a jejich snaze zachovat si svou národní integritu a suverenitu,“ uvedl na svém Twitteru Lipavský.

 

Připomeňme, že Rusko opakovaně odmítlo obvinění Západu a Ukrajiny z „agresivních akcí“. Stojí si za tím, že nikoho neohrožuje a nemá v úmyslu na nikoho útočit. Zároveň si myslí, že výroky o „ruské agresi“ jsou používány jako záminka pro rozmístění další vojenské techniky NATO poblíž ruské hranice. Ruské ministerstvo zahraničí dříve poznamenalo, že výroky Západu o „ruské agresi“ a možnosti pomoci Kyjevu se jí bránit, jsou nejen směšné, ale i nebezpečné.

 

I přes to ale Kyjev a západní státy nedávno vyjádřily znepokojení nad údajným zintenzivněním „agresivních akcí“ Ruska poblíž hranic s Ukrajinou. Tiskový mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov uvedl, že Rusko přesouvá jednotky pouze na svém území a podle svého uvážení. To podle jeho mínění nikoho neohrožuje a nikoho by to nemělo ani znepokojovat.

 

Zmiňme, že na konci roku 2021 Rusko zveřejnilo návrhy dohod s USA a dohod NATO o bezpečnostních zárukách. Moskva od svých západních partnerů požaduje zejména právní záruky toho, že nebude probíhat další rozšiřování NATO směrem na východ, že nedojde ke vstupu Ukrajiny do daného bloku a že nebudou vytvářeny vojenské základny v postsovětských zemích.

 

Podle nejnovějších informací jsou jednání mezi Ruskou federací a Spojenými státy o ruských návrzích týkajících se bezpečnostních záruk naplánována na 10. ledna v Ženevě. Předpokládá se, že poté budou ruské návrhy projednány 12. ledna na zasedání Rady Rusko-NATO speciálně svolaném v Bruselu a 13. ledna na formátu OBSE ve Vídni.

 

https://cz.sputniknews.com/20220104/ukrajina-a-cesko-se-dohodly-na-spolecnem-zadrzovani-ruska-17091858.html